Matt Withman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

08 mei 2020 door Nienke Alblas

Het geloof van Matt Withman viel uit elkaar, totdat hij als atheïst opnieuw de Bijbel las

Een christelijke opvoeding, christelijke school, bijbelles en belijdenis of doop zodra je het einde van je tienertijd nadert. Dat is de levensloop die voor veel christenen bekend is. Zo liep het leven ook voor Matt Withman, maar toen hij negenentwintig was stortte zijn geloof en leven in en werd hij atheïst. "Ik moet toegeven dat aspecten van geloof erg problematisch waren", geeft Matt Withman toe in zijn getuigenis op YouTube. "Mijn geloof liep op de klippen."

"Alles stortte in. Ineens was de Bijbel niet meer zo logisch, de antwoorden van de 'christendom voor beginners'-cursus die ik had gevolgd op vijftienjarige leeftijd konden niet meer het gewicht aan van de realiteit en vragen die ik had", vertelt Matt Withman. "Ik moest huilen, omdat dit het moment had moeten zijn dat ik mijn leven op orde had voor mijn vrouw en kind. Daarnaast wilde ik helemaal niet dat er geen God was, maar dat was wel hoe het op dat moment voelde voor mij. Ik wilde nog steeds een christen zijn, ik wilde dat het echt was. Wat een samenhangend geloof was, viel uit elkaar." Hoe hard Matt ook probeerde zijn hoofd weer op orde te krijgen, het lukte hem niet. "Ik was tenminste eerlijk over mijn geloof in die periode."

Toen Matt Withman als atheïst opnieuw de Bijbel ging lezen kwam hij tot een bijzondere ontdekking. "Mensen zijn niet het centrum van het geloof en de Bijbel. God is duidelijk de hoofdpersoon. Dat veranderde alles. Het plot van de Bijbel was niet meer het verbeteren van het gedrag van mensen en het toenemen van Gods waarheid in de gedachten van mensen. Dan is het ineens een verhaal over God die alles herstelt dat gebroken is, mensen en de schepping. Wow! Dat is een hele andere religie dan ik kende. Het gekke is, tot dat moment was ik een atheïst en ik geloof nog steeds niet in de God die ik tot dat moment kende. De neppe versie van God waarin alles om mensen draaide. Ik leerde een God kennen in de Bijbel die heel anders was, een heel nieuw wezen."

Bekijk het hele getuigenis van Matt Withman van The Ten Minute Bible Hour in de onderstaande video.

"Nu blijf ik mijn geloof uit elkaar halen en in elkaar zetten, omdat het leuk is om aan mezelf en mijn relatie met God te werken. Nu zeg ik dat een christen ben. Voor heel lang kon ik dat niet zeggen tegen anderen, omdat ik nog zo veel aan het uitzoeken was door die nieuwe lens."

Reacties

Niets menselijks is hem vreemd ;-)
Inderdaad, we worden ouder dat wel, maar van binnen worden we dag aan dag vernieuwd. Dat is het wonder van Gods Geest, elke dag nieuw manna, totdat het moment komt dat we niet meer met raadselen worden geconfronteerd en we Hem zullen zien zoals Hij is. Een mooi vooruitzicht.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.