Engeland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 mei 2020 door Patrick Simons

Geloof en kerkdiensten winnen aan populariteit in Verenigd Koninkrijk; vooral jongeren geïnteresseerd

Het christelijk geloof is tijdens de coronacrisis in het Verenigd Koninkrijk een stuk populairder dan daarvoor. Bijna de helft van de volwassenen geeft aan regelmatig te bidden en een kwart kijkt of luistert kerkdiensten sinds de lockdown. Dat is een stuk meer dan de bezoekers van reguliere kerkdiensten in de afgelopen jaren.

Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek dat Savanta ComRes uitvoerde onder in totaal 2100 Britten. Het bureau voerde dit onderzoek uit in opdracht van de christelijke hulporganisatie TEAR. 44 procent van de volwassenen in het Verenigd Koninkrijk geeft aan regelmatig te bidden sinds de uitbraak van het coronavirus. Ongeveer een derde daarvan gelooft ook daadwerkelijk dat gebed het verschil kan maken.

Ook is het opvallend dat veel meer mensen geïnteresseerd lijken te zijn in de kerkdiensten. Een kwart van de Britten geeft aan de diensten via beeld of geluid te volgen. Dat is maar liefst 76 procent meer dan het aantal mensen dat normaal gesproken op regelmatige basis een kerk bezoekt. Van degenen die aangeven de diensten te volgen, stelt vijf procent nog nooit naar een kerk te zijn geweest.

Het lijkt er dus op dat veel Britten juist tijdens crisistijd meer interesse krijgen in het geloof. Opvallend daarbij is dat de stijging vooral explosief is onder jonge leeftijdsgroepen. Maar liefst 34 procent van de ondervraagden in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar geeft aan wel eens een online dienst te kijken. Bij de groep boven de 55 jaar is dat slechts 19 procent. Het onderzoeksbureau trekt dan ook de conclusie dat de algemene gedachte dat het geloof vooral iets voor ouderen is, niet overeenkomt met deze cijfers.

Bekijk het hele onderzoek.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.