jacobs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 mei 2020 door Patrick Simons

Opperrabijn Jacobs schrikt van onwetenheid kinderen over Dodenherdenking

Dodenherdenking op 4 mei lijkt in Nederland een vanzelfsprekendheid te zijn. Toch ervoer opperrabbijn Binyomin Jacobs dat dit lang niet bij iedereen het geval is. In zijn eigen woonplaats Amersfoort schrok hij van de kinderen die om 20.00 uur gewoon doorgingen met voetballen en niets afwisten van de Dodenherdenking. Dat vertelt hij tegenover het Algemeen Dagblad.

Jacobs woont in de directe omgeving van een speeltuin. Als het jaarlijkse moment van twee minuten stilte maandagavond aanbrak, ontdekt hij tot zijn schrik dat de kinderen daar gewoon doorgaan met spelen en praten. Daarop besluit hij met de kinderen in gesprek te gaan, zo vertelt hij aan het Dagblad. Jacobs vertelt hen dat een groot gedeelte van zijn familie is vermoord in de Tweede Wereldoorlog. Ook zegt hij boos en verdrietig te zijn omdat de kinderen zich niets aantrekken van de Dodenherdenking.

De kinderen bieden direct hun excuses aan. “Ze waren netjes en beleefd en zeiden dat ze het heel erg vonden van mijn familie en niet afwisten van twee minuten stilte. Als dat inderdaad zo is, vind ik dat schokkend. Over coronamaatregelen weet inmiddels bijna iedereen alles, maar over de herdenking van ruim 100.000 vermoorde Joden in Nederland blijkbaar niet.”

Volgens de opperrabbijn, die vertelde dat het ging om kinderen met een migratieachtergrond, waren er ook genoeg volwassen mensen die gewoon doorgingen.

Lees het hele verhaal in het Algemeen Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.