hitler
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 mei 2020 door Patrick Simons

Duitse kerk bekent schuld: "Medeplichtig aan de oorlog"

75 jaar na dato hebben Duitse bisschoppen toegegeven dat de Rooms-Katholieke Kerk samen heeft gewerkt met nazi-Duitsland. Dat maakte The Times vorige week bekend. In een recent door geestelijken opgesteld document bekend men schuld.

In het document valt onder andere te lezen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden priesters actief samenwerkten met Hitler. Aan het front gaven ze bijvoorbeeld geestelijke verzorging aan soldaten. Al decennialang is er een discussie gaande in hoeverre katholieke bisschoppen meewerkten met het naziregime. Met dit 23 pagina’s tellende rapport lijkt de Duitse raad van bisschoppen een einde te willen maken aan de discussie. Men geeft toe dat de kerk medeplichtig is geweest.

Dat staat overigens ook letterlijk in het rapport. “Aangezien de bisschoppen niet duidelijk ‘nee’ zeiden tegen de oorlog en de meesten van hen ook nog de wil van de Duitse natie volgden en ondersteunden, hebben ze zichzelf medeplichtig gemaakt aan deze oorlog.”

Lees het hele artikel in The Times.

Reacties

Zal best, maar ik vind het toch een goede zaak dat priesters geestelijke verzorging gaven aan soldaten. Priesters dienen boven de politiek te staan.
G
Het toegeven van medeplichtigheid is op zich goed, maar niet afdoende. Er rest nog een stap: Vergeving vragen. Juist de kerk, die van vergeving leeft, kan dit niet achterwege laten.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.