Mijn moeder woont in een verpleeghuis

Dagelijks leven1 mei 2020 Hans Borghuis
Hans borghuis

Mijn moeder heeft Alzheimer in een behoorlijk vergevorderd stadium. Sinds ongeveer drie jaar woont ze in een verpleeghuis, nadat het thuis echt niet langer ging. Mijn vader was erg trouw, net als veel andere partners en familieleden trouwens. Hij kwam twee keer per dag bij mijn moeder in het verpleeghuis. Elke avond bleef hij tot mijn moeder in slaap viel. "Je laat me hier toch niet alleen?", zei ze dan. Dit hield mijn vader vol totdat hij ziek werd, kort daarna is hij overleden. Mijn moeder vraagt - op haar manier - nog regelmatig naar hem. De Alzheimer maakt dat ze niet begrijpt dat hij er niet meer is.

Toen de verpleeghuizen ruim zes weken geleden gesloten werden, begreep ik absoluut de noodzaak hiervan. Nu wordt deze periode met - opnieuw - vijf weken verlengd. Voor een grote groep mensen is dit - voorzichtig uitgedrukt - vreselijk ingrijpend, hartverscheurend.

Voor een grote groep mensen is deze verlenging, voorzichtig uitgedrukt, vreselijk ingrijpend.

Vier keer per week bezocht ik mijn moeder in het verpleeghuis. Net als toen ze nog thuis woonde, dat is ook de visie van de zorginstelling trouwens: net als thuis. Heel mooi! Ook mijn beide zussen kwamen zo regelmatig. Nagenoeg elke dag was een van haar naasten bij haar. Als we er waren hielpen we haar met drinken, dat kan ze ook niet meer zelf. Bij mooi weer gingen we met haar wandelen, ze is aan haar rolstoel gekluisterd. We knipten haar nagels en zorgden voor haar kleding. Urenlang zaten we naast haar terwijl zij onze hand vasthield en tegen ons aanpraatte. Op haar manier natuurlijk, door de Alzheimer kan ze niet meer zeggen wat ze eigenlijk wil zeggen. Ze is broos, volledig afhankelijk van de zorg en aandacht van anderen. Begin dit jaar was ze behoorlijk ziek, elke dag waren we bij haar, gelukkig kwam ze er weer bovenop. Regelmatig hielpen we als vrijwilliger op de groep. Met het koken van de warme maaltijd, bij het ontbijt, wanneer er een uitje was. Net als thuis. Niet omdat wij zo goed zijn, maar gewoon, uit liefde voor mijn moeder. Om iets te kunnen betekenen voor andere bewoners, om de medewerkers een klein beetje te ontlasten.

Doordat we zo vaak en regelmatig bij haar kwamen, herkende ze ons - naar maatstaven van de Alzheimer - nog redelijk goed. Meestal moest ze lachen als ze ons zag binnenkomen of wanneer ze ons ineens in het oog kreeg terwijl we al een poosje naast haar zaten. Het deed haar goed als we bij haar waren, wanneer we haar hielpen, haar hand vasthielden, naar haar luisterden, met haar konden lachen, met haar konden huilen. Elke keer vroeg ze ook weer: "Gaan we nu naar huis?".

Van de ene op de andere dag kwamen we niet meer. Het verpleeghuis ging op slot. Beeldbellen en kaartjes sturen werden aangemoedigd als alternatief. Maar mijn moeder weet niet meer wat een kaartje is, laat staan dat ze dit zou kunnen lezen. Hoe ze moet beeldbellen is voor haar een groot raadsel. Van het ene op het andere moment viel al haar familie, viel al het vertrouwde voor haar weg. Kwamen we ‘gewoon’ niet meer. Ze begrijpt het niet.

We zijn erg blij met de goede zorg die onze moeder ontvangt. Dat wil ik duidelijk gezegd hebben. We zijn ook blij dat er op haar afdeling en in haar huis geen coronabesmettingen zijn. De medewerkers doen hun uiterste best. Ook om wanneer we Skypen - vier keer per week, we proberen het ritme zo goed mogelijk vast te houden, heel belangrijk zegt ook Alzheimer Nederland - de tablet onder de aandacht van mijn moeder te brengen. Zo kan ze ons toch even zien, kan ze toch even onze stem horen. Al lukt dat niet goed met het kleine schermpje van de tablet. Af en toe reageert ze verrast, lijkt er iets van herkenning te zijn. Soms kijkt ze onbegrijpend de kamer rond, waar toch ineens onze stem vandaan komt.

Hoe moet dit nu verder? We konden mijn moeder inmiddels meer dan zes lange weken niet bezoeken. Soms, op een helder moment, vraagt ze tijdens een Skypegesprek ineens: "Wanneer kom je weer? Waar blijf je toch?". Gisteren zei ze ineens: “Je bent al heel lang niet geweest!”.

Geen slecht woord over de inzet van de medewerkers op de afdeling, zij doen hun uiterste best voor ‘hun’ bewoners. Als familie ken je je echtgenoot meestal al heel lang, als zoon of dochter ken je je vader, ken je je moeder al een leven lang. Dan heb je soms aan een half of een gebrekkig woord genoeg. Zegt een blik soms meer dan duizend woorden. Het karakter van mijn moeder is gelukkig niet echt veranderd. Je ziet, merkt, hoort, signaleert dingen. Soms gaat er wat mis, soms kan iets beter op een andere manier. Dat maken we bespreekbaar, daar is ook ruimte voor. Er is een wisselwerking. Andersom wordt ook weleens iets gezegd. En dat is goed, dat houdt 'het systeem' op een gezonde manier in stand. Ook dat is nu weggevallen.

Gisteren zei ze ineens: "Je bent al heel lang niet geweest."

De vraag die steeds vaker opkomt is of voldoende wordt beseft wat de consequenties zijn. Voor mensen als mijn moeder en voor heel veel anderen. Onlangs hoorde ik een verpleeghuisdirecteur in een radioprogramma bijna triomfantelijk vertellen over de rust die op de groepen heerst. Bijna leek het alsof bezoek beter maar helemaal verboden zou moeten worden, dat vrijwilligers in het geheel niet gemist werden.

Ik las oproepen van professionals. Om gebruik te maken van digitale middelen. Om toch vooral kaarten of handgeschreven brieven te (blijven) sturen. Ik zag het op tv, hoorde het op de radio, las het in de krant, in een coronanieuwsbrief. Mijn moeder weet niet meer wat een kaartje of een brief is, laat staan dat ze het zou kunnen lezen. Bellen kan ze niet meer, het schermpje van de tablet is te klein, ze ziet het niet, begrijpt het niet. En mijn moeder is niet de enige, echt niet.

Ik vraag me af of dit besef er voldoende is, ook bij de professionals. “Er wordt op dit moment veel óver deze mensen gesproken, zelden mét” schreef een van de ouderenbonden me onlangs in een mail. De menselijke maat lijkt af en toe te ontbreken in de hele discussie en dat maakt het extra pijnlijk.

Je leest vreselijke berichten, over besmettingen in verpleeghuizen en over al het leed dat dit met zich meebrengt. Over het gebrek aan beschermende middelen, zorgmedewerkers die niet meer naar hun werk durven of die - uit angst voor corona - ontslag nemen. Dat is vreselijk, zonder twijfel. Dat wil niemand! We prijzen ons gelukkig dat dit bij de zorginstelling waar mijn moeder woont niet aan de orde is. Aan de andere kant lees je soms enthousiaste en positieve berichten van verpleeghuizen die erin geslaagd zijn om de besmettingen binnen de perken te houden. Dat is fantastisch nieuws, begrijp me goed! Maar cijfers of resultaten mogen wat mij betreft geen doel op zich zijn!

Een menselijke oplossing zou kunnen zijn om te zoeken naar maatwerk. Natuurlijk, beperkt en met alle nodige voorschriften en veiligheidsmaatregelen van dien. Op een manier waarop de kans dat - via iemand die geen medewerker is - het virus binnen zou komen tot een absoluut minimum wordt beperkt. Natuurlijk willen ook wij niet dat er meer mensen besmet raken, zeker niet bij deze kwetsbare groep. Er zal alles aan gedaan moeten worden om dat te voorkomen. Daar zijn manieren voor denkbaar.

In de discussie die gevoerd wordt rondom deze groep mensen missen we soms de gevoeligheid richting de ouderen, richting partners, richting familie. En als we dan iemand weer een oproep horen doen om toch vooral kaartjes te blijven sturen en te blijven bellen, denken we aan onze moeder, denken we aan een aantal andere bewoners van haar groep, denken we aan de verhalen die we van anderen horen. En vragen we ons af of de persoon in kwestie een idee heeft waar hij of zij het nu precies over heeft. Pijnlijk. Soms begrijp ik het echt niet.

Iedereen beseft dat de verpleeghuizen niet zomaar weer voor alle bezoek opengesteld kunnen worden. Ook over nog eens vijf nieuwe, lange weken niet. Voor sommige bewoners en hun familieleden zal het krijgen van een kaartje en de mogelijkheid om te (beeld)bellen voor nu wellicht nog even voldoende zijn. Eerlijk is eerlijk, soms horen we ook familieleden zeggen: "Ik vind het wel even rustig zo". Voor anderen geldt dit écht niet. Daar kan naar gekeken worden in het zoeken naar mogelijkheden. Er zijn oplossingen denkbaar. Maar nog eens weken zo... voor mijn moeder een onvoorstelbaar lange periode!

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt waarom Pasen én lachen alles met elkaar te maken hebben

"Lachen en Pasen horen bij elkaar, want duisternis, dood en kwaad hebben niet het laatste woord. Pasen is niet alleen het feest van de opgewekte Christus, maar ook van opgewekte christenen", aldus Wilkin van de Kamp. In de 48e aflevering van de serie

Mannenzang in de Grote Kerk van Dordrecht
Video

Luister naar deze mannenzang van Psalm 121 uit de Grote Kerk van Dordrecht

''k Sla d' ogen naar 't gebergte heen. Vanwaar ik dag en nacht, des hoogsten bijstand wacht. Mijn hulp is van den HEER alleen. Die hemel, zee en aarde, eerst schiep en sinds bewaarde', het zijn de bekende woorden uit het eerste vers van Psalm 121. Ee

Willem Ouweneel
Video

Willem Ouweneel: “Geestelijke machten zijn uit op totale vernietiging Israël”

Joden over de hele wereld worden geconfronteerd met antisemitisme, oftewel Jodenhaat. Dat is niet na 7 oktober begonnen, maar speelt al duizenden jaren. Waarom zit Jodenhaat zo diep, en waarom lijkt het ingebakken in de mens? Prof. dr. Willem Ouwenee

Ds. C. Harinck
Video

Ds. Harinck vertelt dat het beste nieuws dat de wereld ooit hoorde van een begraafplaats kwam

“Het beste nieuws dat de wereld ooit hoorde kwam vanuit een begraafplaats. Hij is er niet, want Hij is opgestaan. Dat betekent dat de dood is overwonnen. Jezus heeft de deur van de dood geopend die is op slot gevallen was sinds de zonde van Adam en E

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Tamara Caceres-van Halteren

Tamara Caceres-van Halteren vertelt in de podcast van 'De Wereld Rond' hoe ze Jezus persoonlijk leerde kennen en via die ontmoeting met Hem in Zuid-Afrika belandde. Haar man Diego, die ze daar leerde kennen is evangelist en samen met hun twee kindere

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 37

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

ds. W. F. 't Hart
Video

Terugkijken: ds. W. F. 't Hart beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. W. F. 't Hart te gast om te spreken over het thema 'Word hervormd'. De predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente Zwartebroek-Tersch

Nigeriaanse vrouwen/Gerhard
Opinie

Ontvoeringsindustrie in Nigeria moet stoppen: tien jaar wegkijken is niet te verteren

Tien jaar geleden reageerde de wereld geschokt op de ontvoering van 276 meisjes van een school in Chibok, in het noorden van Nigeria. De geruchtmakende kinderroof werd de opmaat voor een bizar verdienmodel. Eerst even het geheugen opfrissen. Op 14 ap

Meerartikelen

nigeria
Nieuws

Tientallen christenen gedood bij driedaagse islamitische aanval in Nigeria

In het bisdom Pakshin in Nigeria hebben islamitische Fulani-herders drie dagen lang een bloedbad aangericht. Daarbij zijn minstens 29 christenen om het leven gekomen. Daarnaast raakten er twee christenen gewond en werden er kerken en huizen van chris

Engelse leerlingen
Nieuws

Rapport toont aan dat Engelse scholen hevig tekortschieten in godsdienstonderwijs

Op veel Engelse scholen ligt de kwaliteit van godsdienstonderwijs te laag. Dat is de conclusie uit een rapport dat deze week door onderzoeksbureau Ofsted gepubliceerd werd. In het rapport staat onder meer dat scholen hun godsdienstonderwijs veel meer

Myanmar
Nieuws

Predikant en christelijk leider in Myanmar kort na vrijlating opnieuw gearresteerd

De prominente christelijke leider en voorvechter van mensenrechten dominee Hkalam Samson is in Myanmar kort na zijn vrijlating opnieuw gearresteerd. Hij was nog maar enkele uren uit de gevangenis toen hij opnieuw werd opgepakt. Dat meldt een familiel

Miss Amie
Nieuws

Dragqueen cancelt voorleesbeurt in Amerikaanse kerk na aanhoudende kritiek en bedreigingen

Een Amerikaanse dragqueen ziet af van haar voorleesbeurt die ze volgende week zou verzorgen in een kerk in Pennsylvania. Dat meldt The Christian Post. Aanvankelijk zou de dragqueen haar voorleesbeurt houden in een bibliotheek maar na aanhoudende krit

Manchester
Nieuws

Politiebegeleiding voor pro-life spreker Manchester na scheldpartijen en bedreigingen

In het Engelse Manchester heeft de politie moeten ingrijpen om een jonge pro-life spreker te beschermen tegen een schreeuwende menigte pro-abortus demonstranten. De spreker, Madeline Page, CEO van de Alliance of Pro-life Students (APS), moest onder p

Ds. G. van Zanden
Video

Hervormde predikant waarschuwt voor valse nederigheid: "Dat is een christen op zijn slechtst"

"Het leek zo nederig, alsof het haar om de eer van God te doen was en dat ze dat wilde beschermen. Maar in feite zette ze zichzelf in de laagte neer om er de hoogte voor terug te krijgen. Dat is een christen op zijn slechtst", aldus ds G. van Zanden.

Anja Haga
Nieuws

ChristenUnie: BBB verkoopt Europese luchtkastelen

Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) is verbijsterd na uitspraken van BBB over de inzet van Nederland in Europa wat betreft de mestderogatie: ‘Als je weet hoe het werkt in Brussel weet je ook dat duurzame afspraken voor boeren en natuur baat h

opperrabbijn
Column

Een moment verdwaald in Friesland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs hoe hij moest spreken in Friesland en plotseling alleen in de regen stond. Verder deelt hij een verdrietig verhaal van een oud-leerling die op 52-jarige leeftijd overleed en vertelt Jacobs uit te kij

Nigeriaanse Bethany dankbaar voor hulp Open Doors
Video

Nigeriaanse christen werd ontvoerd nadat haar dochter overleed

De Nigeriaanse Bethany heeft veel meegemaakt. Nadat haar dochter ontvoerd werd en later overleed, viel zij zelf in handen van diezelfde ontvoerders. Open Doors hielp haar door middel van traumazorg en de bouw van een huis. Bethany’s dochter, Mary, we

Een sterke kerk op een kwetsbare plek
Video

Ontdek in deze video het bijzondere werk van christenen in Ghana

In Noord-Ghana wonen veel moslims en zijn christenen in de minderheid. Naast dominees zijn vrijwillige voorgangers van grote betekenis voor de kleine dorpskerken in dit extreem arme gebied. De Presbyteriaanse Kerk van Ghana traint catechisten. Een ca

evangelisten
Nieuws

Straatevangelisten organiseren tweedaags event in Amsterdam

Op donderdag 9 mei (Hemelvaart) en vrijdag 10 mei organiseert Evangelist.Network het tweedaagse event ‘Take The City Amsterdam’. Dit initiatief is eerder geboren uit een enthousiaste groep straatevangelisten, die het verlangen hebben om met vele gelo

Elbert Smet en Kinga Bán
Video

Nog steeds indrukwekkend: Kinga Bán en Elbert Smelt zingen 'Leef met volle teugen'

Het is bijna vijf jaar geleden dat de bekende en geliefde christelijke zangeres Kinga Bán op 37-jarige leeftijd overleed. Kinga, onder meer bekend van haar jarenlange deelname aan Sela, nam tijdens haar ziek-zijn de single 'Leef met volle teugen' op.