Ds. A. D. Fokkema
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

01 mei 2020 door Jeffrey Schipper

Is God onrechtvaardig als Hij mensen straft met eeuwige verdoemenis?

'Ik heb een vraag die ik met grote schroom stel: Is God niet onrechtvaardig dat hij mensen straft met de eeuwige verdoemenis, ja erger nog, met eeuwig onuitsprekelijk lijden?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. A. D. Fokkema geeft antwoord.

"De vraag 'is God niet onrechtvaardig?' is niet vreemd", maakt de christelijke gereformeerde predikant duidelijk. "De catechismus stelt hem op een andere manier ook (Zondag 4, vraag & antwoord 9). De catechismus geeft daar direct het antwoord ook: 'Nee, God is niet onrechtvaardig.' Dat is hoe dan ook het Bijbelse antwoord. Keer op keer benadrukt de Bijbel immers de rechtvaardigheid van God. Hoe kort-door-de-bocht het ook klinkt, hiermee is het belangrijkste antwoord wél gegeven. Ik geloof dat de Heere rechtvaardig is omdat Hij Zichzelf zo in de Bijbel openbaart.

De vraag of God rechtvaardig is wanneer Hij mensen eeuwig verdoemt, wordt bepaald door de vraag of mijn zonde echt ernstig genoeg is om eeuwig verdoemd te worden. Daarop moet ik 'ja' zeggen. Uit mijzelf zeg ik daarop trouwens geen 'ja'. Eigenlijk vind ik dat het met mijn zonde wel meevalt. Maar God zegt dat het níét meevalt. Wanneer Hij mijn ogen daarvoor opent, leer ik Hem daarin gelijk geven. Dan belijd ik met David: 'Uw vonnis is gans rechtvaardig'.

Overigens hebben die psalmdichters er dan over het algemeen meer moeite mee dat de Heere niet éérder Zijn oordeel op Zijn vijanden doet neerkomen. Maar de weg is voor jou en mij hetzelfde als voor hen: waar je in het leven met de Heere op onbegrijpelijke vragen stuit, leg die maar biddend aan de Heere voor. Dát is de weg waarin Hij Zijn kinderen wil leren het telkens opnieuw eens te worden met Hem", aldus de predikant uit Kerkwerve.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

A
Schepper God straft Zijn schepsel, de mens, niet....

De mens straft zichzelf door God, Jezus te ontkennen.

We lezen Joh. 3:16..

"God biedt Zijn enige zondeloze Zoon Jezus aan om voor ons te sterven op het kruis"..

Joh. 3:17...."God's liefde voor de mens bevestigd"

Joh. 3:18 "De mens bepaalt z'n eigen TOEKOMST"...

"DE NAAM"........

Jezus: Redder.

Emmanuel: God met de mens.

Shalom
M
Echt weer zo'n theologen antwoord: niet de Bijbel laten spreken, maar een menselijk geschrift. Blijft zich bevinden in het duister, dus.

De rechtvaardigheid van God is echter dit: God doet recht aan Zijn eigen Woord.

Heeft helemaal niets met straffen te maken.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.