Arjan Breukhoven
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 april 2020 door Redactie

Organist Arjan Breukhoven geeft 50e concert in coronatijd

Nog geen 24 uur na de mededeling van premier Rutte op 12 maart dat alle concerten verboden werden speelde de Rotterdamse organist Arjan Breukhoven dus een dag later, al op vrijdag 13 maart, zijn eerste live Facebookconcert. Aanstaande vrijdag 1 mei zal hij het 50e live Facebookconcert geven in 50 dagen tijd.

Het zou normaal ook al wellicht een record zijn om 50 concerten in 50 dagen tijd te geven, onafgebroken, maar uniek is het in Nederland zeker om in het coronatijdperk iedere dag het publiek te verwennen met prachtige muziek tijdens een concert van zo’n half uur. “Op die vrijdag nam ik het initiatief om iedere dag een concert te streamen voor al die mensen die noodgedwongen ineens thuis moesten blijven en niet meer naar concerten konden gaan”, reageert Breukhoven, “vanuit huis ben ik alleen begonnen, maar al snel vroeg ik bevriende muzikale collega’s mee te werken, en op prachtige locaties in de regio en daarbuiten”.

Zo streamde Arjan Breukhoven onder andere vanuit de Rotterdamse Laurenskerk, vanuit Maassluis, Delft, Dordrecht en vanuit meerdere prachtige kerken en podia. Het muzikale roer ging volledig om van ieder weekend concerten in het land met publiek tot concerten via internet voor de mensen thuis. Iedere dag een ander programma, van klassiek tot pop. Zelfs Bohemian Rhapsody van Queen gespeeld op orgel kwam zelfs voorbij. Zeg maar: programma’s van Bach tot Queen en alles wat daar tussen zit.

Heel erg bijzonder en verrassend was het op 22 april dat Breukhoven een telefoontje kreeg van burgemeester Aboutaleb dat hij was benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Echt super eervol, maar ik begreep dat alles vorig jaar zomer al moest zijn ingeleverd, dus heeft de onderscheiding niets met de dagelijkse concerten te maken. Maar het was echt super tof en onvergetelijk dat de burgemeester belde met deze vreugdevolle mededeling!”, reageert hij dankbaar en enthousiast.

Op vrijdag 1 mei een groots jubileumconcert? “Het is super droevig de reden waarom ik dit doe. Ik doe het om de kijkers een moment van muzikale ontspanning te geven in een spannende en onzekere Corona tijd. Dus om het 50e concert groots aan te pakken vind ik niet gepast. Het wordt een programma met super mooie muziek vanuit mijn eigen huiskamer. Ook dat is toch uniek?”

Op de vraag of hij nog lang dagelijks blijft streamen: “Het is echt waanzinnig inspannend om iedere dag een concertprogramma klaar te hebben. Normaal heb je als musicus weken en soms maanden de tijd nodig om een concertprogramma voor te bereiden, nu maar één enkele dag. Dat vraagt super veel van mij en van mijn gezin. Na de 50e stream ga ik iets minderen, dan ga ik drie keer per week streamen. Ook veel, maar dan is er iets meer lucht, maar… ik heb hier plannen genoeg voor. Dus ik blijf de mensen laten zien en horen dat het orgel een super gaaf instrument is, al verlang ik zeker weer naar mijn gewone werk als organist, pianist en dirigent van mijn mannenkoren.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.