Luca
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

05 juni 2020 door Tot Heil des Volks, Simone Schoemaker

Luca werkte 16 jaar als prostituee: "Mijn vriendinnen vragen of ik voor hen wil bidden"

Luca (48) komt uit de Dominicaanse Republiek en werkte 16 jaar als prostituee. Haar verhaal is een verhaal van hoop en een nieuw begin al zag dat er twintig jaar geleden heel anders uit. Zelfs via Facetime zijn haar stralende ogen niet te missen als ze spreekt over haar leven en hoe dit ingrijpend veranderd is. In deze coronacrisis is ze druk bezig om hulp te bieden aan prostituees die vastlopen doordat de Wallen gesloten zijn.

"Ik kwam 20 jaar geleden naar Nederland. Mijn tante woonde hier al en ik kwam hiernaar toe voor werk. Maar dat was niet zo makkelijk. Ik sprak geen Nederlands en kon niet aan gewoon werk komen. Werken als prostituee leek de enige optie. In het begin had ik het moeilijk, maar ik begon ook te wennen aan het geld dat ik verdiende. Daarnaast dronk ik veel alcohol om het werk in de seksindustrie te kunnen blijven doen. Voor die verslaving had ik veel geld nodig dat ik moest verdienen als prostituee. En dan is de cirkel rond en is het heel moeilijk om te stoppen. Ik heb 16 jaar gewerkt in Amsterdam en Den Haag. Niemand hield van mij en iedereen misbruikte mijn lichaam. Daar was ik aan gewend, voor mij was dat toen de dagelijkse realiteit.

Op een dag kwam ik in contact met een straatwerker die me vertelde dat God van mij hield en dat ik Zijn geliefde dochter was. Dat was voor mij helemaal nieuw en heel moeilijk om te accepteren. Ik was verdrietig en wanhopig en wilde niet verder in een leven van prostitutie. Tegelijkertijd kon ik niet geloven dat God van mij kon houden. Dat was een hele donkere en wanhopige periode, totdat ik een zachte stem hoorde die tegen mij zei: ‘Jij bent mijn geliefde dochter’. God zelf sprak tegen mij en toen durfde ik het toch: een nieuw leven beginnen met Hem."

"God gebruikt mijn handen om anderen te helpen."

De verbinding hapert even en we laten het allebei even op ons inwerken. God die rechtstreeks spreekt en haar uit het duister omhoogtrekt om een nieuw begin te maken.

Mijn leven is radicaal veranderd. Binnen een maand was ik vrij van mijn alcoholverslaving. Ik werk nu in een restaurant en ik ben deel van een kerk. Daarnaast help ik de vrouwen die nu nog in de seksindustrie werken door maaltijden voor hen te koken (die worden uitgedeeld door Scharlaken Koord red.). Ik heb nog veel vriendinnen die werken als prostituee. Ik zie dat de coronacrisis hen verandert. Veel van hen zijn in grote problemen doordat ze nu geen werk hebben. Hun families en gezinnen in de Dominicaanse Republiek zijn afhankelijk van hun inkomsten en die hebben nu geen eten.

Als vrouwen niet ingeschreven staan in Amsterdam krijgen ze geen hulp, maar het is heel moeilijk een goede woonplek te vinden hier. Zij hebben het heel zwaar. Ik vind het fijn om voor hen te mogen koken en ik ben blij om te helpen. Dan voel ik me nuttig en voel ik dat God mij wil gebruiken. Dat is geweldig toch?"

"Ze gaf de helft van haar geld weg aan iemand die het nog moeilijker had."

Het raakt Luca om dit te vertellen, de emotie schiet in haar stem. Ze glimlacht naar me en we kijken elkaar kort aan via onze schermen. Dan gaat ze enthousiast verder met haar verhaal:

"Mijn vriendinnen vragen nu of ik voor hen wil bidden. Ik doe dat heel graag en ben ook begonnen met een actie om geld in te zamelen voor hun families. Zodat er eten is! Ik zie het als iets wat samen gaat: eten uitdelen en mensen laten weten dat God liefde is. God ziet het als we anderen helpen, daar dienen we Hem mee. Hij veranderd levens. Ik heb een vriendin die werkt in de rosse buurt en nog maar 20 euro had. Daarvan gaf ze 10 euro weg aan iemand die het nog moeilijker had. Die houding, delen van het weinig dat je hebt, dat zoekt God. Als dat onze houding is, kan Hij zijn werk doen."

Help je mee dit werk mogelijk te maken? Neem een kijkje op deze website.

Reacties

Als HIJ werkt, wie kan het keren?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.