bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

01 mei 2020 door Nienke Alblas

'Wetten uit Leviticus ook voor hedendaagse christenen relevant'

Toen Jim Denison afgelopen weekend Leviticus 26:1 las, werd hij bij deze Bijbeltekst bepaald door de Heilige Geest. Hij schreef voor de Christian Post een blog over wat wij vandaag de dag nog kunnen met de tekst. "De tekst is geschreven in de tijd dat Israël een land met veel afgoden zou betreden. Hoe is deze Joodse wet relevant voor ons?"

'U mag voor uzelf geen afgoden maken, u mag voor uzelf geen beeld of gewijde steen oprichten en u mag in uw land geen gebeeldhouwde steen zetten om u daarvoor neer te buigen, want Ik ben de HEERE, uw God.' (HSV)

Een van de basisprincipes in de christelijke theologie is dat de Bijbel het woord van God was, is en blijft. De woorden uit Leviticus zouden volgens Denison dus ook nu nog relevant moeten zijn. Toch worden we zelden letterlijk geconfronteerd met het uithouwen van afgodsbeeldjes. "We worden in de 21ste eeuw meer geconfronteerd met materialisme en secularisatie dan religieuze afgoden", stelt Denison.

Wat wetten ons leren over God
Denison legt uit dat we als christenen niet meer onder de Joodse wet leven, maar dat de wetten en regels in het Oude Testament alsnog relevant zijn door de principes die erachter zitten. We kunnen nog steeds leren over Gods hart en zijn intenties voor Zijn volk in de oude geschriften, omdat God dezelfde is gebleven. "Veel vormen van afgoderij zijn tegenwoordig lastig te herkennen", volgens Denison. "Alle dingen die voor God gaan zijn afgoden. Dit kan zijn de goedkeuring van mensen, het uitsloven in de kerk, dan is populariteit je afgod. Als ik streef naar financieel succes ten koste van Bijbelse gehoorzaamheid. Dan is geld mijn afgod geworden."

Wanneer vertrouw je meer op, dan op God? Is er iets dat voor het offer van Jezus voor jou gaat in je leven? Denison spoort je aan om na te denken over de afgoden die in jouw leven sluimeren.

Lees het volledige artikel

Reacties

F
Mooi dat hij het weer ontdekt heeft, helaas het is geen Joodse wet of wetten het zijn bijbels voorschriften niet om je lastig te vallen maar tot het goede leven hier op aarde.Shalom

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.