Ds. Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 april 2020 door Arie van der Veer

Geloof, hoop en liefde - ook in coronatijd

Het kruis, het anker en het hart. Het zijn drie bekende symbolen. Het kruis staat voor geloof, het anker voor hoop en het hart voor liefde. De drie symbolen zijn populair. De pastoor draagt een kruisje, maar de popzanger ook. Urker vissers hebben een ankertje in hun oor. Het hart wordt wereldwijd gebruikt als symbool van de liefde.

In haar laatste kersttoespraak sprak prinses Beatrix over de grote betekenis van geloof, hoop en liefde. Over die drie werd gepreekt in de trouwdienst van haar zoon prins Johan Friso en prinses Mabel. Prins Friso die zij nog altijd zal missen. Daarom is het ontroerend dat prinses Beatrix sprak over blijven vertrouwen, over blijven hopen, over blijven liefhebben.

Natuurlijk kun je symbolen van geloof, hoop en liefde voor de show dragen. Maar bij veel mensen laten ze toch zien wat hen inspireert. De pastoor wil met zijn kruisje laten zien dat hij Christus dient. Het ankertje aan het oor zegt dat je houdt van het leven op zee. Het hartje heeft alles te maken met liefde en verliefd zijn.

De mensen dragen deze drie symbolen niet altijd omdat ze gelovig zijn. De pastoor bedoelt met zijn kruisje wat anders dan de popzanger. Het anker kan met de scheepvaart te maken hebben, maar ook met hoop. En een hart gekerfd in een boom heeft een andere boodschap dan een kerk die spreekt over het heilig hart.

Het kruis, het anker en het hart: geloof, hoop en liefde. Wat betekenen ze voor jou?

Wat is voor jou geloof, heb jij hoop en hoe zit het met jouw liefde?

Het beroemde hoofdstuk uit de Bijbel, 1 Korintiërs 13, kan je daarbij helpen.
Paulus schrijft dat we er in ons leven altijd wat aan zullen hebben. Ze blijven altijd.

Maar hoe komt het dan dat in onze samenleving de tegenhangers van geloof, hoop en liefde ook vaak voorkomen: wantrouwen, wanhoop en onverschilligheid? En waarom winnen die het soms ook in ons eigen hart?

Geloof, hoop en liefde
Ook in coronatijd.

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.