Jan Barendse
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

IN SAMENWERKING MET CGI

 

Ook voor gelovigen in Israël is de coronacrisis een uitdaging

Het zijn doodstille dagen hier in Israël. Afgelopen shabbat was de rustigste sinds het ontstaan van de staat Israël. Er was geen bootje te zien op het Meer van Genesareth, de straten zijn verlaten. Op weg 90, langs het meer rijdt af en toe een auto. De bevolking reageert over het algemeen gedisciplineerd op de aanwijzingen van de regering. De stranden zijn verlaten, de parken dicht, wandelen alleen toegestaan in de buurt van je huis. Alleen de supermarkt en de apotheker zijn open, je mag alleen binnen nadat je temperatuur is gecontroleerd.

Het CGI ondersteunt Joods Messiaanse gemeenten in Israël met gebed en financiën en maakt christelijke gemeenten in Nederland bekend met haar Joodse wortels.

De effecten van de virtuele lockdown zijn gigantisch. Gebouwen en zaaltjes van de gemeenten, zijn gesloten, maar de (soms torenhoge) huur gaat door. De meeste gelovigen zijn thuis omdat ze niet meer kunnen of mogen werken. Pastor Ehab Ashkar uit Shefar Amr bij Haifa (project 1792) vertelde ons dat de situatie voor de Arabische gelovigen wanhopig is. De scholen zijn dicht zijn daarom de kinderen thuis. Mannen en vrouwen kunnen niet werken, behalve zij die in de bouw of op het land werkzaam zijn. Velen van hen werken in de toeristenindustrie die nu helemaal platligt. Vrouwen van de gemeente hebben vaak bijbaantjes als schoonmaaksters van huizen in Haifa: daar mogen ze niet meer komen. Geen werk, geen geld… De sociale voorzieningen zijn hier veel slechter dan in Nederland. Als de crisis langer doorgaat komt er grote onrust en zelfs honger in het land.

De sociale voorzieningen zijn hier veel slechter dan in Nederland. Als de crisis langer doorgaat komt er grote onrust en zelfs honger in het land.

Internet biedt uitkomst
De voorgangers van de Joods-Messiaanse gemeenten doen ook van alles om toch in contact te blijven met de gelovigen. Vanwege de restricties worden de diensten nu meestal aangeboden via livestream of op een YouTube-kanaal. Maar ook door de week gaan de activiteiten op een gewijzigde manier door. Zo zendt zangeres Karen Davis, de aanbiddingsleider van Kehilat HaKarmel vlakbij Haifa, de aanbiddingsdiensten op dinsdag uit via het internet. Ook de bidstonden van de gemeenten gaan door, zij het in de huizen, per gezin, want mensen mogen elkaar niet meer bezoeken. En ook de armen worden wekelijks voorzien van voedselpakketten. Alleen worden de pakketten nu niet meer afgehaald, maar voor de deur gezet door trouwe chauffeurs!

Voor de gemeente Beit Hallel in Ashdod betekent de coronacrisis een onderbreking in de wekelijkse protestdemonstraties voor de ingang van hun gebouw. Soms tot honderd Haredi’s (ultra-orthodoxen) kwamen tot voor kort wekelijks aan het begin van de shabbat samen om de weg te versperren voor de Messiaanse gelovigen en hen met gezongen verwensingen en vloekgebeden af te schrikken.

Afgelopen woensdag ging ik er op m’n eentje er op uit naar Karmiël voor de opname van mijn preek voor shabbat. Deze wordt uitgezonden ten behoeve van acht gemeenten die aangesloten zijn bij Rivers of Living Waters. De voorganger belde mij na shabbat heel beteuterd op dat de uitzending van de preek niet gelukt was omdat men nog niet voldoende ervaring had met videostreaming. Zij verzekerden mij dat de opname volledig intact is en alsnog volgende week wordt uitgezonden.

Geen verstoppertje spelen en je opsluiten in een obscuur gebouwtje maar duidelijk zichtbaar zijn in je gemeenschap als zoutend zout.

Niet naar Nederland
Mies en ik kunnen voorlopig niet terug naar Nederland en blijven hier als zo lang het moet in Israël om de vinger aan de pols te houden bij de gemeenten. Van het recente bezoek van een delegatie van het CGI-bestuur kon alleen een gedeelte gerealiseerd worden omdat twee bestuursleden niet meer mochten vliegen. CGI-veteraan Henk Mulder en zijn vrouw Chelja vergezelden mij voor bezoeken aan verschillende voorgangers.

De gesprekken met hen waren verrassend optimistisch van toon. Pastor Aviël Gersch van Kehilat HaNahar in de Jordaanvallei verrasten ons positief met zijn visie dat Messiaanse gelovigen actief moeten zijn in het leven van de dorpen en steden waar ze wonen. Zo is Aviël lid van de regionale Raad van de Jordaanvallei, zijn ze betrokken bij allerlei projecten ten behoeve van de bevolking en komen zij samen in een openbaar gebouw: een prachtig muziek- en danstheater, direct aan de zuidkant van het Meer. Geen verstoppertje spelen en je opsluiten in een obscuur gebouwtje maar duidelijk zichtbaar zijn in je gemeenschap als zoutend zout.

Daarbij moet natuurlijk gezegd worden dat de omgeving waar de gemeente samenkomt voornamelijk gevuld is met landbouwgemeenschappen, de zogenaamde kibboetsiem. De ‘kibboetsniks’ zijn niet bepaald religieus en hebben daardoor een opener houding naar andersdenkenden en dus ook naar Messiaanse gelovigen. Zo verschillen in Israël de mogelijkheden en uitdagingen per regio. De boodschap van zowel Joods-Messiaanse- als Arabische gemeenten is hetzelfde: ‘Israël keer terug naar de HEER, de God van Abraham, Isaak en Israël, dan zal Hij terugkeren naar u…’ (2 Kron. 30:6b).

Jan Barendse is is Israël een vertegenwoordiger van Comité Gemeentehulp Israël (CGI).

Lees hier meer over het werk van Comité Gemeentehulp Israël

Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.