Ds. J. Westerink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 april 2020 door Jeffrey Schipper

'Ik durf mezelf geen kind van God te noemen en wil Zijn genade verdienen'

'Ik durf mezelf geen kind van God te noemen omdat ik zo ontzettend vaak zelf de touwtjes in handen houd. Ook durf ik geen avondmaal te vieren omdat ik bang ben dat ik mezelf een oordeel eet en drink. Mijn twijfels en vragen heb ik al bij Hem gebracht. Hij weet ervan. Maar ik voel me schuldig, omdat ik Hem zolang genegeerd heb', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. De jonge vrouw lijdt naar eigen zeggen aan 'geestelijk perfectionisme'.

Ds. J. Westerink geeft de vragensteller advies. "Leg om te beginnen Zondag 23 Heidelbergse Catechismus, antwoord 60 eens naast wat jij schrijft. Jij vraagt je af: 'Hoe kan ik mij met recht een kind van God noemen, zonder verdiensten van mijn kant?' In Zondag 23 vind je het antwoord. Daar staat het woordje 'nochtans'. Ik heb de indruk dat jij dat woordje zou willen schrappen. Maar wanneer je dat doet, zul je nooit tot zekerheid komen en nooit rust en vrede vinden.

Een aantal jaren geleden zat ik aan het sterfbed van een vriend en collega. Hij had jarenlang heel veel gedaan in de dienst van God. Maar nu hij sterven ging moest hij belijden dat hij met dat alles -en dat was inderdaad indrukwekkend veel- niet voor God zou kunnen bestaan. Maar, zei hij, en toen citeerde hij Zondag 23, antwoord 60: daar staat het woordje 'nochtans'. Dat heeft God in mijn hart gekerfd. Al klaagt alles mij aan, nochtans rekent God mij uit loutere genade, zonder enige verdienste mijnerzijds.

Dat is niet leuk. Dat is vernederend. Maar het is de enige weg. CHRISTUS ALLEEN en niemand anders en niets van mijzelf. Daar kun je zelf nooit wat mee worden. Maar dan wordt Christus groot. En bij die Christus mag een zondaar aan tafel komen met lege handen. (...) Word niet boos als de Heere jou alles uit de handen neemt. Hij doet het om plaats te maken voor die grote Zaligmaker, Jezus Christus", aldus de christelijke gereformeerde predikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.