ic corona
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

29 april 2020 door Nienke Alblas

Marja is zwanger en werkt tijdens de coronacrisis op de Intensive Care: "Geloof dat God een plan heeft met mijn leven"

Marja Driessen (29) besloot met de uitbraak van de coronacrisis full-time te gaan werken op de Intensive Care. De moeder heeft twee jonge kinderen van twee en een half jaar oud, daarnaast is ze zwanger van de derde. "Mijn beslissing betekent niet alleen een zeker gezondheidsrisico, maar ook extra werk voor mijn man", vertelt Marja aan MijnKerk.

Een dag op de IC-afdeling is anders dan een dag op andere afdelingen in het ziekenhuis. "Alle patiënten hebben dezelfde aandoening, namelijk: corona", vertelt Marja. Door de lange diensten mist de moeder het grootste deel van het gezinsleven. Op de afdeling voelt Marja zich niet onveilig, door de beschermende middelen die ze draagt. "Zo'n pak is best warm, maar je kunt tussendoor niet even wat drinken of naar het toilet. Het pak mag namelijk niet uit." Door het pak en de omstandigheden is het lastig voor Marja om een band op te bouwen met de patiënten. De meeste patiënten zijn in coma. "De situatie van de patiënten is altijd zorgelijk. Dat komt ook doordat het ziektebeeld zo grillig is. Je wilt familieleden hoop geven, maar niet te veel. Je weet immers niet hoe het af gaat lopen. Wat ook moeilijk is, is dat je je emoties niet goed kunt laten zien, doordat je helemaal in beschermende kleding zit."

Marja is niet bang, ondanks het gezondheidsrisico en haar zwangerschap. "Ik voel me veiliger in het ziekenhuis met alle beschermingsmaatregelen, dan wanneer ik boodschappen moet doen in de supermarkt", geeft de jonge moeder aan. Ze blijft zich inzetten in daad en gebed voor de patiënten. "Dit is mijn vak, hier heb ik voor gekozen. Al is deze situatie met corona wel anders dan normaal. Het is heftiger, er overlijden meer mensen en er hangt een ander soort druk. Maar ik geloof ook dat God een plan heeft met mijn leven. Volgens mij doe ik nu wat ik moet doen."

Lees het volledige artikel

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.