Italie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 april 2020 door Patrick Simons

Italiaanse kerken boos op overheid: kerken niet meegenomen in versoepeling coronamaatregelen

Vanuit de Italiaanse kerk is flinke kritiek ontstaan op het coronabeleid van premier Giuseppe Conte. Waar hij voor fabrieken, restaurants en musea versoepelde maatregelen aankondigde, zijn kerkelijke vieringen nog steeds verboden. De bisschoppenconferentie reageerde direct en geeft in een verklaring aan teleurgesteld te zijn.

Conte maakte zondag bekend dat men in Italië langzaam maar zeker gaat versoepelen vanaf 4 mei. Daarbij is het opvallend dat publieke gelegenheden als restaurants en musea stapsgewijs weer open mogen terwijl kerken nog steeds geen Mis mogen vieren. Oneerlijk, zo redeneren de bisschoppen. ‘Het beleid van premier Giusepe Conte sluit arbitrair de mogelijkheid uit om de Mis met gelovigen te vieren’, laat men in een verklaring weten. Door de versoepeling van de maatregelen is het overigens wel weer mogelijk om begrafenissen met maximaal vijftien man te organiseren.

In de afgelopen weken werd er flink onderhandeld tussen de bisschoppenconferentie en de overheid. De bisschoppen hebben verschillende voorstellen gedaan zoals het vieren van doordeweekse missen en het organiseren van diensten waarbij maximaal twintig mensen aanwezig mogen zijn. Deze heeft de overheid dus genegeerd. De overheid reageerde overigens direct op de verklaring van de bisschoppenconferentie. Ze stelden bezig te zijn om de komende dagen een oplossing te vinden waardoor gelovigen zo snel mogelijk “in maximale veiligheid deel kunnen nemen aan liturgische ceremonies.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.