prostitutie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 april 2020 door Redactie

Christelijke partijen en PvdA willen prostituees niet aan lot overlaten

ChristenUnie, CDA en PvdA willen dat het kabinet zeer snel actie onderneemt voor vrouwen en mannen in de prostitutie die door de coronacrisis in de problemen komen. Ondanks herhaaldelijke verzoeken blijft actie tot nu toe uit, terwijl veel prostituees nu niet eens geld hebben voor voedsel. ChristenUnie, CDA en PvdA roepen het kabinet op om nu echt in beweging te komen voor deze momenteel zeer kwetsbare groep vrouwen en mannen.

Een grote groep prostituees is niet geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, krijgt daardoor geen steun van de overheid en zit in acute broodnood. Op Bonaire ontvangen prostituees nu wel steun van de overheid. Volgens ChristenUnie, CDA en PvdA moet ook in Nederland ondersteuning voor prostituees komen. Ze werken nu noodgedwongen thuis door, er kan sprake zijn van uitbuiting en hun gezondheid loopt gevaar. Ook vragen de partijen om, in lijn met het voornemen van de burgemeester van Amsterdam, sekssites tijdens deze crisis te blokkeren. Daarnaast willen ze van het kabinet de garantie dat de capaciteit van hulpverleningsorganisaties voldoende is om mensen te helpen die nu uit de prostitutie willen stappen.

Stieneke van der Graaf (ChristenUnie): "Al wekenlang vindt er een stille ramp plaats onder vrouwen en mannen in de prostitutie. Veel van hen worden financieel of fysiek gedwongen door te werken. Er kan sprake zijn van uitbuiting en er is bovendien een gevaar voor de gezondheid. De nood is hoog en het kabinet doet te weinig.

Als vrouwen en mannen door deze crisis willen stoppen moeten we er alles aan doen om de kans te bieden een nieuw leven te beginnen.

We zien diverse maatschappelijke initiatieven ontstaan die opkomen voor mensen in de prostitutie zoals de actie door de jongeren van BEAM met het Leger des Heils. Dat is heel mooi! Nu moet het kabinet ook verantwoordelijkheid nemen en voor deze kwetsbare groep snel in actie komen."

Attje Kuiken (PvdA): "Dit is een zware tijd voor ons allemaal, waarin we moeten omkijken naar elkaar. We moeten voorkomen dat sekswerkers in deze tijd geen andere uitweg zien dan de illegaliteit in te gaan. Mensenhandelaren en andere criminelen zien nu hun kans schoon, die moeten we de pas afsnijden."

Anne Kuik (CDA): "Deze crisis laat weer zien dat veel vrouwen in de prostitutie in een kwetsbare positie zitten. We moeten voorkomen dat ze gedwongen worden om door te gaan met het werk en niet kunnen kiezen voor hun gezondheid. De gemeente Groningen geeft een goed voorbeeld van een maatwerkoplossing. Uitstapprogramma’s kunnen ook onderdeel van de oplossing zijn."

Reacties

H
“ Uitstapprogramma’s kunnen ook onderdeel van de oplossing zijn."

Deelnemen aan een uitstapprogramma zou i.p.v. een mogelijkheid een voorwaarde moeten zijn om in aanmerking te komen voor hulp!

Een selectieve actie van PvdA, CDA en CU. Kunnen illegale zwartwerkers in andere bedrijfstakken - die door de Coronacrisis in de problemen zijn gekomen - dan ook een beroep op overheidssteun doen ?

Nederland lijkt soms echt gekke Henkie. Hans Wiegel zei eens:”

Sinterklaas bestaat kijk maar daar zit hij achter de tafel.”

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.