Jacob Karels
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 april 2020 door Jeffrey Schipper

Jacob Karels: "Kerk zuidelijk halfrond bloeit, maar voorgangers verlangen naar meer toerusting"

“Een vraag die heel nadrukkelijk speelt in de kerk in het Zuiden is bijvoorbeeld hoe om te gaan met de wereld van demonen en geesten. Het is dan belangrijk dat voorgangers leren om zelf in Gods Woord op zoek te gaan naar Bijbelse antwoorden op de problemen waar zij in hun omgeving mee te maken hebben.” Jacob Karels zet zich in voor NET Foundation, een stichting die het toerusten, begeleiden en bemoedigen van voorgangers als haar missie beschouwt. Jacob beantwoordt een aantal vragen over die missie en zijn rol daarin.

De missie van NET Foundation is het toerusten van voorgangers voor het werk in Gods Koninkrijk. Zodat zij met praktische Bijbelse kennis, inzichten en vaardigheden in staat zijn om met 'hoofd, hart en handen' hun werk te verrichten.

Hoe ben je bij NET Foundation terechtgekomen en waarom vind je het belangrijk dat voorgangers worden toegerust om het goede nieuws van Jezus te verspreiden?
“Ik heb zelf eerder negen jaar in Tanzania, in Oost-Afrika, voor een andere zendingsorganisatie gewerkt. Daar heb ik het belang ingezien van goed toegeruste voorgangers. Ik heb zo vaak voorgangers gezien met een passie om het evangelie te verkondigen en in de gemeente dienstbaar te zijn, maar die daar tegelijk onvoldoende theologisch voor zijn toegerust. Daarnaast hebben zij vaak nog een parttimebaan, bijvoorbeeld als taxichauffeur, waardoor ze niet voltijd aan een Bijbelschool kunnen gaan studeren.

Dit zijn de voorgangers die NET wil bereiken. Dat doen we op verschillende manieren. In verschillende landen hebben we NET Study Centres waar we voorgangers in een klassikale setting toerusten. Daarnaast bieden we ook online voorgangerstrainingen aan. Tenslotte helpen we ook plaatselijke theologische opleidingen en seminaries in Afrika, Azië en Latijns-Amerika die online afstandsonderwijs willen inzetten om deze voorgangers te bereiken.

"Het is belangrijk dat voorgangers leren om zelf in Gods Woord op zoek te gaan naar Bijbelse antwoorden op de problemen waar zij in hun omgeving mee te maken hebben."

Online afstandsonderwijs geeft voorgangers de mogelijkheid om heel flexibel theologisch onderwijs te volgen wanneer ze willen en waar ze willen. In een tijd dat internetverbindingen ook op het zuidelijk halfrond steeds beter worden, is dat een ideale mogelijkheid voor voorgangers op het platteland om verder toegerust te worden. Zelf spelen we daarop in door onze eigen onlinevoorgangerstraining, maar Bijbelscholen en seminaries in Afrika en Azië spelen hier ook graag op in. Tegelijk hebben zij nogal wat hobbels te overwinnen om tot een goed online onderwijsprogramma te komen. NET helpt hen daarbij. Wij bieden technische ondersteuning aan theologische scholen die online cursussen aan willen bieden en we denken mee in de onderwijskundige veranderingen die dat met zich meebrengt. Ook geven we trainingen aan docenten en aan het schoolmanagement.

De voordelen van online onderwijs zien we nog eens extra in de huidige coronacrisis. Veel scholen wereldwijd zijn noodgedwongen gesloten, maar online programma’s gaan gewoon door. Sommige scholen grijpen deze crisis juist aan om vol in te zetten op online onderwijs. Juist nu traditioneel face-to-face onderwijs niet meer mogelijk is, kan online onderwijs gewoon doorgaan!”

Kun je aan de hand van een inspirerend voorbeeld duidelijk maken hoe NET Foundation verschil maakt in mensenlevens?
“Het is mooi om van deze partnerscholen terug te horen hoe zij met hun online onderwijsprogramma’s voorgangers weten te bereiken die anders moeilijk verder opgeleid zouden kunnen worden. Dat is ook de feedback die zij te horen krijgen van hun studenten. Zelf krijgen wij de inspirerende verhalen vooral van studenten die onze eigen onlinecursussen volgen. Dat hoeven maar kleine berichtjes te zijn, vaak gewoon een Whatsappje van een cursist die even kort iets laat weten als ‘I’ve learnt a lot and my life will not be the same.’ Dit soort dankbare reacties krijgen we steeds weer van voorgangers, en het is heel bemoedigend om te zien hoe de mogelijkheid die ze krijgen om verder toegerust te worden voor hen echt het verschil maakt!”

Omdat veel voorgangers en evangelisten niet of nauwelijks zijn toegerust is de lokale kerk niet altijd in staat om op een krachtige en Bijbelse manier het evangelie te laten klinken en sluipt er allerlei wind van leer de kerk binnen. Heb je hier een voorbeeld bij dat de noodzaak van jullie werk laat zien?
“Een bekend gevaar dat de kerk op het zuidelijk halfrond bedreigt is natuurlijk het welvaartsevangelie: als je maar genoeg geld aan de kerk en de voorganger geeft, zal God je wel zegenen. Zelf heb ik daar tijdens mijn jaren in Oost-Afrika heel schrijnende voorbeelden van gezien. Een andere vraag die heel nadrukkelijk speelt in de kerk in het Zuiden is hoe om te gaan met de wereld van demonen en geesten. Het is dan belangrijk dat voorgangers leren om zelf in Gods Woord op zoek te gaan naar Bijbelse antwoorden op de problemen waar zij in hun omgeving mee te maken hebben.

"Een bekend gevaar dat de kerk op het zuidelijk halfrond bedreigt is natuurlijk het welvaartsevangelie: als je maar genoeg geld aan de kerk en de voorganger geeft, zal God je wel zegenen."

De gereformeerde theologie is voor een deel gevormd door de ketterijen waar de westerse kerk in tweeduizend jaar kerkgeschiedenis mee te maken heeft gehad, maar dat zijn niet altijd dezelfde vragen als waar de kerk in Afrika op dit moment mee worstelt. Juist daarom is het een belangrijk onderdeel van ons werk om al bestaande lokale theologische opleidingen te helpen voorgangers toe te rusten. Deze lokale opleidingen snijden in hun opleiding vragen aan waar predikanten in hun plaatselijke context tegenaan lopen. Daarnaast leggen we ook in het ontwikkelen van onze eigen cursussen ons oor heel direct te luisteren bij voorgangers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika zelf. Hun input speelt in de inhoud van onze cursussen een belangrijke rol.”

Je bent coördinator partnerscholen. Wat houdt dit werk concreet in en waarom word je daar blij van?
“Ik vind het mooi dat we als NET verschillende strategieën inzetten om voorgangers toe te rusten. Heel direct door onze lokale Study Centres, waar we vooral de grassroots level voorgangers bereiken. Aan de andere kant zien we dat de onderwijsprogramma’s van onze partnerscholen vaak gericht zijn op het ‘hogere segment’ aan voorgangers, vaak zelfs op academisch niveau. En ook dat is belangrijk: de academisch opgeleide predikanten zijn de kerkleiders van de toekomst, die de kerk in het Zuiden zullen moeten voorgaan in het doordenken van vragen die door hun cultuur worden opgeroepen.

Binnen NET richt ik me vooral op het contact met deze lokale theologische opleidingen en seminaries, die online afstandsonderwijs willen inzetten om meer voorgangers te kunnen bereiken. Ik help hen heel praktisch in training en bij technische problemen, maar ook in het samen doordenken van ‘strategische’ en onderwijskundige vragen die komen kijken bij het opzetten van online onderwijs. Een heel veelzijdige rol dus, en heel direct betrokken op de voortgang van Gods Koninkrijk elders in deze wereld!”

De persoon op de foto bovenaan is niet Jacob Karels.

Lees hier meer over het werk van NET Foundation

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.