Elbert Elly
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 mei 2020 door TEAR

Elbert Smelt & Elly Zuiderveld: Een telefoontje troost

Elly is nergens bang voor. Bij Elbert dringt de ernst van de Coronacrisis soms ineens even door. Dan helpen troostende woorden en deuntjes, die Elly en Elbert maar al te graag uitdelen. En dat kan ook prima over de telefoon.

In de podcastserie ‘Verhalen van Veerkracht’ gaat Tear-directeur Minella van Bergeijk in gesprek met inspirerende christenen, die in al hun kwetsbaarheid vertellen hoe Corona hen raakt, maar ook hoe zij juist nu veerkracht vinden.

Minella: Wat goed om jullie te zien! Waar zitten jullie op dit moment?

Elly: “Ik zit aan mijn Franse cafétafel naast een bos tulpen.”

Elbert: “Ik zit weggestopt in een hoekje van het huis, in de logeerkamer die we hebben ingericht als werkkamer. Vannacht heb ik hier geslapen, want ik had nachtdienst. Ik draai af en toe een dienst als dokter in de psychiatrie.”

Elly: “Oh joh, is dat voor mensen die angstig zijn?”

Elbert: “Onder andere ja. Vannacht had ik mensen aan de lijn die kortademig zijn, waar het kantje boord is, over de vraag of het nog zinvol is om in het ziekenhuis aan de zuurstof te gaan. Dat vind ik wel ingewikkeld, hoor.”

Minella: “In een crisis als deze is jullie automatische reactie ‘zingen’. Hoe gaat zoiets? Borrelen er woorden en deuntjes op als de angst dichtbij komt?”

Elly: “Ik denk bij Elbert wel, dat is echt een deuntjesman!”

Elbert: “Ja, ik heb gelijk ideetjes. Vooral ’s avonds, als ik nog even zit te werken, omdat dat overdag niet goed lukt met de kinderen om me heen, schrijf ik de dag nog weleens van me af. Als een soort gebed of verwerking. En op vrijdag, als we met de band bij elkaar komen, pak ik dat erbij en ontstaat er vaak binnen no time een liedje. Woorden en muziek zijn mijn eerste twee talen waarmee ik zoiets heftigs als dit doormaak en verwerk, en waarmee ik ook weer probeer om iets door te geven.”

Minella: “Ik hoor jullie allebei iets geven, continu. Zijn er dan ook momenten waarop je compleet stilvalt en je terugtrekt in de binnenkamer?”

Elbert: “Alle heftigheid laten binnenkomen en daar in je eentje over malen vind ik veel enger en moeilijker dan daar ‘hup’ iets mee doen. Ik lees liever een boek of luister een podcast. Ik heb soms oudere, wijzere figuren nodig die goede dingen zeggen, zoals Evert-Jan Ouweneel. Speciaal voor één van onze vlogs gaf hij tips over hoe je in een crisis als deze toch hoopvol kunt blijven.”

Minella: “Noem eens wat?”

Elbert: “Blijf kalm, net als Jezus die slaapt in de boot terwijl het stormt om Hem heen. Eet met elkaar, verbind je met elkaar, doe het niet alleen. Vier wat je wel hebt, blijf daarover in verwondering. En gooi voordat je gaat slapen alles omhoog naar degene die hier in control is. Dan begin je de volgende dag weer fris en fruitig en kun je het aan.”

Minella: “Elly, hoe zorg jij dat je kunt blijven geven?”

Elly: “Ik creëer bewust stiltemomenten. Ik steek elke dag een kaarsje met van die engeltjes die ronddraaien aan en bid dan voor iemand. Zo probeer ik mezelf leeg te maken. Dat werkt rustgevend. Iemand zei pas: ‘Ik voel God niet’. Maar dat hoeft ook niet, want Hij is ook in jouw adem. In de vogels. In de wind.”

Elbert: “Oh, ik moet nu zo ontzettend aan een liedje denken, Elly. ‘Waar is God’ van Oke4kids. Dat is zo’n mooi liedje over waar God allemaal is… ‘God kent je als je tandenpoetst en dan gekke bekken trekt …”

Elly: “Oh ja, die!”

Elbert: “Zelfs als je denkt dat Hij er niet is, dan is Hij er wel. Zelfs in je twijfels, als je luchtgitaar speelt in de badkamer …”

Elly: “… Hij is overal!”

Elbert: “Zelfs in the eye of the storm. Dat vind ik heel cool. Ik denk dat we God in onze Protestantse traditie hebben beperkt tot een paar heilige momenten in de kerk en de Bijbel. Dat is allemaal heel mooi, maar Hij zit juist ook in de gewone, alledaagse dingen. Volgens mij helpt dat, als je je beseft dat Hij als een soort vlammetje in je woont.”

Elly: “Dat je Hem niet hoeft te voelen, maar dat Hij er gewoon is.”


Corona
- 22 redenen om als christen niet bang te zijn voor het coronavirus
- Jacko is actief op de corona-afdeling: "Een zieke zei: 'Als je Jezus hebt, maakt het eigenlijk niet zoveel meer uit'"
- Megakerken in Zuid-Korea openen hun deuren voor eerste samenkomsten na coronacrisis
- 4 verhalen uit de Bijbel die christenen helpen om de coronacrisis te duiden
- Reformatorisch echtpaar overleeft op wonderlijke wijze corona: "Mogen getuigen dat God ons leven heeft gered"
Meer over Corona »

Het hele interview met Elly en Elbert lees je hier!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.