World Vision
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET WORLD VISION

 

Inspiratie voor gezinnen tijdens de coronacrisis: leren van de veerkracht van gezinnen wereldwijd

“De periode van thuiszijn is voor families heel intens”, zegt Daniëlle Koudijs, schrijfster van het gezinsboekje van World Vision. In het gratis boekje kunnen families samen over dingen praten en opdrachten doen om de coronaperiode door te maken. Juist in landen als Oeganda zag World Vision de overeenkomsten tussen families in ontwikkelingslanden en Nederland. “We geloven erin dat we in Nederland veel kunnen leren vanuit andere landen, de veerkracht die mensen daar laten zien.”

World Vision wil dat kinderen in ontwikkelingslanden gezond zijn en onderwijs krijgen. We willen dat kinderen opgroeien in een veilige leefomgeving waar ze liefde ervaren en doorgeven. Zodat ze tot bloei komen.

Kwetsbaarheid, lijden en nood. Dagelijks ziet en hoort World Vision de verhalen van de mensen in de gebieden waar zij werkt. “In deze tijd zien we die nood ook in het klein in Nederland, wel sterker dan anders”, zegt Marjella Bronkhorst van World Vision. “Overal waar spanning op stond, komt nog sterker onder spanning te staan.” En daarom schreef de organisatie samen met Daniëlle Koudijs van Power to the Mama’s het gezinsboekje. De ingrediënten? Informatie over het coronavirus over de hele wereld, bemoedigingen voor moeders en praktische, leuke opdrachten om met je kinderen te doen. “Zodat je beseft hoe het er op andere plekken aan toegaat.”

Intense tijd
Wat Daniëlle als moeder van drie kinderen er zelf doorheen helpt? “Ik beleef deze periode echt met intense ups and downs. Over het geheel gezien gaat het boven verwachting. Ik ben moeder van twee temperamentvolle jongens van 4 en 6 en een pittig dametje van 1. Dat botst geregeld, maar het valt me toch ook echt mee. Misschien wel juist doordat we nu meer met elkaar zijn en wel moéten samenwerken.” Ook is ze dankbaar, zegt Daniëlle. “Ik zie van mijn kinderen ook zoveel mooie dingen die ik anders had gemist. En dat mooie weer van de afgelopen weken, wat een zegen. Voor die dingen ben ik best dankbaar, hoe gek dat ook klinkt. Ik denk dat het loslaten, dag voor dag leven, dankbaar zijn en God zoeken in het alledaagse mij er doorheen helpt.”

Het gezinsboekje is een mooie manier om deze intense tijd voor gezinnen een mooie invulling te geven, vindt Daniëlle. “Het leek me mooi om iets te maken dat erbij kan helpen om er met elkaar doorheen te komen.” Tijdens haar reis naar Oeganda zag ze dat het veel moeders en gezinnen in andere omstandigheden ook lukt in vertrouwen te leven. “En daarom ben ik nu ook wel een stuk relaxter; al is deze situatie voor niemand leuk.”

“Mijn hoop is dat gezinnen ontdekken dat ze samen veel meer aankunnen dan ze denken"

Zelf vond de moeder van drie kinderen het heerlijk om in deze tijd mee te werken aan dit initiatief. “Het is nu fijn om bezig te zijn met iets waar ik een ander mee kan bemoedigen, vanuit de rust en het vertrouwen in God dat ik zelf voel tijdens deze chaos.” Wat gezinnen kunnen leren van het boekje? “Mijn hoop is dat ze ontdekken dat ze samen veel meer aankunnen dan ze denken. Dat het verbinden met elkaar, het met elkaar beleven en bespreken een sleutel is in het doorkomen van deze periode.”

Praatpapier en stoepkrijten op anderhalve meter afstand
Een van de leuke opdrachten uit het boek is het praatpapier, waarbij er geprobeerd wordt in het gezin moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Daniëlle: “En als dat lukt (ook al is het maar een kort of onvolledig gesprek), heeft dat tot gevolg dat je jezelf, je kind en andere gezinsleden beter leert kennen. Hoe tof is dat?” Geen leesboek dus, maar een praktisch boek dat inspireert. “Het moet tot nadenken en actie aanzetten.”

"De uitdaging is om 'binnen het huis' te gaan staan en de 1,5 meter afstand vol te houden"

Een andere opdracht is het stoepkrijten op anderhalve meter afstand. Marjella: “De bedoeling is om met stoepkrijt twee of drie vierkanten van vier bij vier meter aan elkaar vast te tekenen (waarbij 1 grote stap 1 meter is). De vierkantjes hebben dezelfde grootte als een huis in ons World Vision project in de sloppenwijk in Mumbai, India. De uitdaging is om 'binnen het huis' te gaan staan en de 1,5 afstand vol te houden. Eens kijken of dat lukt! Het maakt inzichtelijk dat het zo lastig is dat deze pandemie ook nú de meest kwetsbare kinderen zo heftig raakt.”

Hygiëne in de supermarkt
De initiatiefnemer van het gezinsboekje is World Vision, dat wereldwijd opkomt voor kwetsbare kinderen. “De situatie in die landen is op dit moment beter te linken aan Nederland dan anders”, zegt Daniëlle. “Zo heeft Oeganda, waar ik aan het begin van dit jaar een project bezocht, veel ervaring met het bestrijden van epidemieën. Tijdens mijn bezoek hoorde ik in een winkel een geluidsbericht waarin werd gevraagd rekening te houden met hygiëneregels in verband met Ebola. Toen dacht ik nog: ‘wow, dat is ook wat als je daar in de supermarkt aan moet worden herinnerd.’ Nu horen we diezelfde berichten bij ons in de Albert Heijn in verband met het coronavirus. We zitten in zeker opzicht allemaal in hetzelfde schuitje.”

"We geloven erin dat we in Nederland veel kunnen leren vanuit andere landen"

En vanuit die verbinding is het boekje dan ook ontstaan. Marjella: “We geloven erin dat we in Nederland veel kunnen leren vanuit andere landen, de veerkracht die mensen laten zien, hoe ze met lastige situaties omgaan. Dat perspectief wilden we heel graag doorgeven om gezinnen in Nederland mee te bemoedigen.” 

Daniëlle Koudijs is oprichter van Power to the Mama’s en ambassadeur van World Vision, Marjella Bronkhorst werkt bij World Vision Nederland.

Bestel het gezinsboekje van World Vision hier gratis!

Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.