stress
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 april 2020 door Jeffrey Schipper

'Stemmen in het hoofd van mijn vriend zeggen dat de Heilige Geest niet bestaat'

'Wat als je stemmen in je hoofd heb? Geen gewone stemmen, maar strijdlustige. Mijn vriend kreeg na een preek over zonden tegen de Heilige Geest stemmen in z’n hoofd. Stemmen die zeggen dat het niet waar is dat er een Drieëenheid is. Een stem die zegt dat de Heilige Geest niet bestaat', aldus een vragensteller die in de vragenrubriek van Refoweb.nl om advies vraagt.

"Het is niet zo gemakkelijk om op afstand het juiste advies te geven wat betreft deze ernstige en zorgelijke kwestie", antwoordt ds. B. M. Meuleman. "Het is ongetwijfeld een moeilijke en benauwende situatie voor je vriend, maar ook voor jezelf. (...) Mijn eerste vraag is of de stemmen die je vriend hoort te maken hebben met een klinische achtergrond. Daarvoor zouden jullie professionele christelijke geestelijke gezondheidszorg in moeten schakelen. 

Er bestaat zeker de mogelijkheid dat de gedachte-stemmen die je vriend hoort in de eerste plaats een geestelijke oorzaak hebben zonder dat er van een psychisch ziektebeeld sprake is, juist omdat ze komen nadat hij een belangrijke preek over de zonde tegen de Heilige Geest hoorde. Ik denk aan “Christen” in Bunyans “Christenreis”. Bunyan beschrijft dat hij zijn eigen stem niet meer kende omdat een duivel hem zachtjes achterna kwam en hem zeer behendig allerlei lasteringen in het oor fluisterde, waarvan hij niet beter wist dan dat ze uit zijn eigen gemoed voortkwamen.

Het kan ook zijn dat er, meer in het algemeen, sprake is van een occulte belasting. Het kan zijn dat de satan een ingang in zijn leven heeft gevonden en nu het werk van Gods Geest in zijn hart uit alle macht wil tegenstaan. Om daar achter te komen zou je in gesprek moeten gaan met een professionele christelijke hulpverlener. (...) In elk geval lijkt het me goed om samen, als het kan met meerderen, in gebed te gaan om de Heere te smeken of Hij elke boze kracht en macht wil wegnemen en de macht van de boze wil breken."

De hersteld hervormde predikant raadt de vragensteller aan om te onderzoeken wat de Bijbel zegt over "begrippen als zonde en genade, wet en Evangelie, leven uit het geloof, wedergeboorte en bekering, maar bovenal de Persoon en het werk van de Heere Jezus Christus."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

O
Goed antwoord van de dominee. Wel mis ik dat Jezus ons autoriteit heeft gegeven om deze demon(en) aan te spreken en in Jezus naam te laten verdwijnen. Je zou ook eerst kunnen vasten en bidden voordat je dat doet.
Ik vroeg me af of deze vriend een kerk/gemeente bezoekt.

Zo ja, lijkt het me zinvol om een gesprek aan te gaan met een pastoraal verantwoordelijke. Hiernaast zou mijn vraag zijn hoe deze vriend in het leve staat en hoe hij is gekend. Onderscheiding van geest lijkt me hier niet onbelangrijk. Van een afstand de vraag beantwoorden lijkt me minder zinvol.
Correctie: In het leven staat.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.