kunst kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 april 2020 door Jeffrey Schipper

Kunstwerken in de kerk: wel of niet een goed idee?

'Is het geoorloofd om een kunstwerk of symbolische voorstelling in de kerk te plaatsen, met als doel het uitleggen van de evangelische boodschap en om bij te dragen aan een positieve uitstraling van het kerkgebouw?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Dat is afhankelijk van het beleid van een kerkenraad", antwoordt ds. J. J. van Holten. "Ondanks dat denk ik dat je vraag voortkomt uit de discussie die werd gevoerd in de tijd van de Reformatie. De Reformatie heeft zich sterk verzet tegen de beelden in de kerk. Daarom werd de reformatietijd ook gekenmerkt door de zogenaamde beeldenstorm."

"De Rooms-Katholieke Kerk (RKK) leerde dat de gemeente (het gewone volk) de Bijbel niet hoefde te lezen en te kennen. Echter om het verhaal van de Bijbel toch enigszins bij de mensen bekend te maken werden er verschillende beelden in de kerk neergezet. De reformatie heeft dat altijd afgewezen." Van Holten voegt toe dat protestantse christenen zijn doorgeslagen in de beeldenstorm. "Zelfs prachtige orgels en waardevolle kunstvoorwerpen werden op de schroothoop gegooid."

"Bij het gebruik van symbolen en kunstvoorwerpen in de eredienst of de religie in het algemeen is altijd een belangrijke vraag: waarom gebruiken we ze? Wat is het doel ervan? De profeten van het Oude Testament gebruiken vaak voorwerpen om hun boodschap kracht bij te zetten (een gordel of een juk bijvoorbeeld). Ook Jezus gebruikt in het Nieuwe Testament vaak gelijkenissen en symbolen om Zijn boodschap duidelijk te maken (een munt bijvoorbeeld of een kan water)", aldus de hervormde predikant uit IJsselstein.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

B
Ik moet zeggen dat het mij helpt als ik beelden zie bij een uitleg .afbeelding van God vind ik wel moeilijk al is de uitleg dan wel weer leerzaam. Denk dan aan Antoin Bodar op eerste paasdag en het schilderij van Jezus na de opstanding,zijn uitleg over de blik van Jezus op het schilderij vond ik erg mooi.aan bidding is zeer fout en moet bestreden worden puur voor uitleg zou ik zeggen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.