geld
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 april 2020 door PKN

PKN komt met noodfonds voor gemeenten in financiële problemen

Voor gemeenten die door de coronacrisis in de liquiditeitsproblemen raken, biedt de solidariteitskas een vangnet, laat de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) weten. Er is een noodfonds opgericht dat snel liquiditeitssteun kan bieden door een lening te verstrekken aan deze gemeenten.

De coronacrisis heeft voor lokale gemeenten en voor diaconieën met vaste verplichtingen zoals diaconaal werkers gevolgen voor de liquiditeitspositie en de vermogenspositie waardoor die in de financiële problemen kunnen komen. In dit artikel wordt gesproken over gemeenten, maar in principe vallen diaconieën er ook onder.

Er is een noodfonds opgericht dat snel liquiditeitssteun kan bieden door een lening te verstrekken aan deze gemeenten. Samen met partners, zoals de VKB is dit noodfonds tot stand gekomen. Onder liquiditeit wordt het bedrag op de bank verstaan. Als bedragen vaststaan op deposito’s die nog veel rente opbrengen of vast zitten in beleggingen die nu door de crisis veel minder waard zijn, geeft het veel vermogensverlies of inkomstenverlies om deze nu om te zetten in banktegoeden.

De liquiditeitssteun wordt verleend in de vorm van een renteloze lening met een looptijd van twee jaar. Deze looptijd is gekozen om de gemeente qua liquiditeit rust te geven en ook voldoende tijd te nemen om te kijken hoe het tekort in de liquiditeit weer kan worden aangevuld teneinde de lening weer te kunnen aflossen. Deze regeling staat open tot 31 december 2020.

Klik hier voor meer informatie.


Corona
- 22 redenen om als christen niet bang te zijn voor het coronavirus
- Jacko is actief op de corona-afdeling: "Een zieke zei: 'Als je Jezus hebt, maakt het eigenlijk niet zoveel meer uit'"
- Megakerken in Zuid-Korea openen hun deuren voor eerste samenkomsten na coronacrisis
- 4 verhalen uit de Bijbel die christenen helpen om de coronacrisis te duiden
- Reformatorisch echtpaar overleeft op wonderlijke wijze corona: "Mogen getuigen dat God ons leven heeft gered"
Meer over Corona »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.