Gaal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

22 april 2020 door Patrick Simons

Louis van Gaal stopte met bidden toen zijn vrouw overleed: "Waar is die God dan?"

Aankomende zondag is Louis van Gaal te gast bij het programma Hoge Bomen van Jeroen van der Boom. De succesvolle voetbaltrainer laat zich in gesprek met de zanger van zijn meest gevoelige kant zien. Ook God en het geloof komen ter sprake.

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder is misschien wel het meest bekende nummer van Ramses Shaffy. In gesprek met Louis van Gaal gaat Jeroen van der Boom ze allemaal langs. “Ik heb gebeden”, vertelt Van Gaal wanneer ze bij het vierde woord zijn aangekomen. “Alleen dat doe ik nu niet meer. Daar ben ik mee gestopt. Sinds de dood van mijn vrouw heb ik gedacht: Als er een God zou zijn, zou die God mijn vrouw niet laten overlijden op zo’n manier. Mensonterend. Zo kwam het in ieder geval bij mij over. Als je vrouw er alles voor doet om te overleven en het lukt niet en het is zo’n goed mens, waar is die God dan?”

De voetbaltrainer vertelt dat hij katholiek is opgevoed. “Het was altijd moeten naar de kerk. Het was niet zo dat ik dat uit mijzelf deed. Dus ik twijfelde eigenlijk al. Ik geloof meer in de mens zelf, hoe je met elkaar omgaat en hoe de relatie is. Dat je jezelf in de medemens verdiept en niet alleen uitgaat van jezelf, maar je verdiept in de medemens.”

De uitzending van Hoge Bomen met Louis van Gaal is aanstaande zondag om 23:30 uur te zien op SBS6.

Reacties

Inderdaad kunnen we God niet begrijpen, maar God vraagt niet dat we Hem begrijpen, maar dat we Hem geloven (Hebr. 11:6). Dat is de geloofsstrijd waar elk mens (ook elke christen) mee te maken krijgt. God kan niet liegen en Hij is volkomen te vertrouwen. Hij is liefde (1 Joh. 4: 8,16). En we mogen steeds bedenken dat Hij uit liefde voor ons Zijn geliefde Zoon gaf opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven hebbe (Joh. 3:16).
In een paar zinnen dan (13:05): het feit, dat de Here Jezus – Gods eigen Zoon – het land doorging, de mensen liefhad, zieken genas, bezetenen bevrijdde, en doden opwekte, is veelzeggend. Omdat Hij voor ons gestorven is en opgewekt uit de dood als Eerste van de gestorvenen, mogen wij in onze verslagenheid verder kijken dan dood en graf. En kunnen we elkaar troosten: ‘Wees nu, wie rouw draagt, eens voor al – getroost en wanhoop niet; een weerzien zonder einde zal – verzoeten uw verdriet.’
Ik zou het ook vreselijk vinden, wanneer ik m’n levenskameraad door de dood zou moeten verliezen. Ook christenen worden zulke smartelijke ervaringen niet bespaard. Op alle mogelijke vragen naar het ‘waarom’ kan ik geen antwoord geven, maar wat ik wél kan zeggen vanuit het Evangelie van Jezus Christus: in géén geval dat God de dood iets goeds vindt; in géén geval dat Hij het er mee eens zou zijn, dat zij dood zijn en dat wij mensen achterblijven in grote verslagenheid. Maar dat kan ik niet in deze paar zinnen uitleggen.
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.