Ds. A. A. Egas
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 april 2020 door Jeffrey Schipper

Ds. Egas hoopt dat door coronacrisis kerkmuren wegvallen

Kerkgangers uit verschillende kerken die in coronatijd naar één en dezelfde dienst kijken. Dat is het verlangen van ds. A. A. Egas. De predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Damwoude vindt de coronacrisis een uitgelezen kans om kerkdiensten van verschillende denominaties aan elkaar te koppelen. Dit vertelde hij zaterdagavond in het programma Pastorale Vragen Extra van de Reformatorische Omroep.

Volgens Egas zijn "de kerkmuren in De Wouden al weggevallen". Vijf kerken (twee hervormde gemeentes, twee christelijke gereformeerde kerken en de hersteld hervormde gemeente) bieden tijdens de coronacrisis dagelijks via internet ochtendwijdingen en avondsluitingen verzorgd door ouderlingen en predikanten van de vijf gemeenten.

Het nadeel van deze crisistijd is dat kerkenraden elkaar niet kunnen ontmoeten om te overleggen over het praktiseren van kerkelijke eenheid, stelt Egas. Hij zou het mooi vinden als kerkgangers in één dorp naar één en dezelfde dienst luisteren. “Dit kun je niet rücksichtslos invoeren. Dat er geen ruimte is voor overleg, werkt verlammend. Ik verlang sterk naar meer eenheid, maar initiatieven bespreken en gestalte geven is lastig.”

In het radiogesprek komt dit interview met prof. dr. M. J. Kater ter sprake. De hoogleraar vreest dat we op de oude voet verder gaan, omdat er niets geleerd zou zijn. “Ik bid dat de tekst ‘gij hebt hen geslagen, maar zij hebben geen pijn gevoeld’ (Jeremia 5:3, red.) niet waar zal zijn”, reageert Egas. “Voelen wij echt de roepstem van de Heere? Denk aan de Tweede Wereldoorlog. De kerken stroomden vol, maar daarna keerde men gemakkelijk terug naar de oude patronen. Die zorg deel ik met Kater.”

Het programma Pastorale Vragen Extra wordt zaterdagavond om 21.00 uur uitgezonden via Radio1 van de Reformatorische Omroep. Klik hier om de uitzending met ds. Egas terug te luisteren.


Corona
- 22 redenen om als christen niet bang te zijn voor het coronavirus
- Jacko is actief op de corona-afdeling: "Een zieke zei: 'Als je Jezus hebt, maakt het eigenlijk niet zoveel meer uit'"
- Megakerken in Zuid-Korea openen hun deuren voor eerste samenkomsten na coronacrisis
- 4 verhalen uit de Bijbel die christenen helpen om de coronacrisis te duiden
- Reformatorisch echtpaar overleeft op wonderlijke wijze corona: "Mogen getuigen dat God ons leven heeft gered"
Meer over Corona »

Reacties

J
Ik juich eenheid van gelovigen in Christus sterk toe.

Onder de nadrukkelijke voorwaarde, dat een ieder zijn `stokpaardjes van ONGELOOF` laat varen en weer die ´kinderlijke gelovige´ wordt, die gewoon gelooft, accepteert wat er geschreven staat. Vanaf Genesis 1:1 tot en met Op. 22:21. AMEN.

Jezus bestreed zeer effectief de tegenstander door slechts drie keer `Er staat geschreven …` te citeren. En die vertrok subiet.

Maar dan wij, moderne theologen! `Bijbel-kritiek´ laat geen spaan heel van Gods Woord! Moge de Heere ons genadig zijn!
r
Kijk er niet naar uit, de verschillen zijn te groot. Er zou een tv programma moeten komen , waarin wordt gevraagd wat predikanten zelf nog geloven, bij ons wordt de apostolische geloofsbelijdenis al jaren niet meer gezongen of opgezegd bv. zo kan ik nog wel even doorgaan met het opnoemen van kwesties die mij in de pkn niet aanstaan. Ik kijk zondags morgen's graag om 19.30 uur naar Bayless Conley zijn preken. De Paasdienst was dit jaar helemaal geweldig. Zijn zoon ging voor. Zie voor een cheq youtube.com.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.