Schalk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

21 april 2020 door Patrick Simons

SGP-senator Peter Schalk: "Eventuele versoepeling moet ook voor kerkelijke samenkomsten gelden"

De roep om versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus wordt ook in Nederland steeds nadrukkelijker gehoord. Vanavond maakt premier Mark Rutte wellicht bekend of en hoe de maatregelen versoepeld gaan worden. SGP-senator Peter Schalk vindt dat versoepeling dan ook moet gelden voor kerkelijke bijeenkomsten, zo stelt hij in gesprek met het Reformatorisch Dagblad.

Op verzoek van minister Ferd Grapperhaus bracht Schalk mogelijkheden in kaart voor de kerk wanneer we in een anderhalvemetersamenleving terechtkomen. De uitkomst is dat in dat geval tussen de 21 en de 24 procent van het aantal zitplaatsen in de kerk gebruikt zou kunnen worden voor een dienst. Schalk stelt de minister verteld te hebben waar de pijn zit. “Met name in de reformatorische kerken is de nood groot omdat kerkgang bij het gemeente-zijn behoort en er vaak sprake is van grote en goed gevulde kerken, met vele dopelingen.”

Volgens de senator moet een eventuele versoepeling ook voor kerken gelden. “We hebben in de afgelopen tijd onze bestuurlijke verantwoordelijkheid genomen door gehoor te geven aan de oproep van de regering om alleen nog online diensten te beleggen. Het is redelijk dat ook kerken gebruik kunnen maken van een eventuele versoepeling van de maatregelen.”

Lees het hele artikel in het Reformatorisch Dagblad.

Reacties

Ik begrijp de nood, waarvan de senator spreekt. Vanaf het geboorte-uur van de kerk hebben Jezus’ volgelingen de gewoonte gehad om samen te komen voor ‘het onderwijs van de apostelen en de gemeenschap, het breken van het brood en de gebeden’ (Hand. 2: 42). Deze elementen zijn zeker van groot belang voor het tot geloof komen van de jonge leden en voor de geloofsgroei bij de oudere leden van de gemeente. Maar de Here kan gelukkig ook buiten onze vertrouwde samenkomsten om tot Zijn doel met hen komen. Zo kennen we Hem toch!?
Natuurlijk is het niet meer (lijfelijk) samen kunnen komen als gemeente een nood. Het wordt zo veel moeilijker om naar elkaar om te zien en elkaar te stimuleren in de navolging van Christus. Want als er één plaats is, waar wij keer op keer aangevuurd kunnen worden tot liefde en goede werken, als er één plaats is waar God in het bijzonder wil wonen en werken met Zijn Geest, dan toch wel daar waar Zijn gemeente samenkomt om naar het heilzame en richtinggevende Woord van haar God en Heiland te horen.
B
Geld dit enkel voor de in uw ogensuper gemeenten of mischien ook gemeenten van zondige mensen?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.