Inez
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

14 mei 2020 door Tot Heil des Volks

Inez werkte in de donkere wereld van de prostitutie: "Ik riep het uit naar God"

In Oost-Europa zwierf Inez op straat; ze kon amper overleven. Haar vriendin werkte in Amsterdam en nodigde Inez uit om ook te komen. Ze zou veel geld gaan verdienen als kinderoppas of verkoopster op de markt. Het werd een nachtmerrie; Inez kwam terecht in de donkere wereld van de gedwongen prostitutie. Maar zelfs daar kan het licht doorbreken.

 

Inez, wat fijn dat ik je een paar vragen mag stellen en je mee wilt werken aan dit interview! Kun je mij vertellen waarom je besloot naar Nederland te komen?

Mijn leven in Oost-Europa was een puinhoop; ik had geen geld en geen huis nadat ik door mijn familie op straat was gezet. Mijn vriendin vertelde mooie verhalen over Nederland, zij nodigde me uit en zou me helpen om in Nederland werk te vinden. Ik was een makkelijk slachtoffer denk ik, want ik geloofde haar. Ik wilde geloven dat er voor mij een betere toekomst mogelijk was. Ze was mijn beste vriendin en ik ben de peetmoeder van haar dochter. Ik had geen reden om haar niet te vertrouwen.

 

Hoe verliep je reis naar Nederland?

Een man die ik niet kende kwam me ophalen en bracht me naar Polen. Vanuit mijn eigen land zou ik geen werkvergunning krijgen voor Nederland dus er werden valse papieren voor me geregeld. In Polen werd ik werd opgesloten in een huis op het platteland. Daar begonnen  de dreigementen en de angst. Ik kreeg dagen nauwelijks te eten, werd mishandeld en verkracht  en mijn persoonlijkheid werd langzaam afgebroken. Nadat mijn papieren in orde waren werd ik op een toeristenbus gezet naar Amsterdam. De reis was afschuwelijk; ik was bang en wist niet waar ik terecht zou komen. Toen ik eenmaal aankwam in Amsterdam bood ik geen verzet meer. Ik ging mee en werd in een huis gebracht vlakbij de Rosse buurt. Ik had geen idee waar we waren, was boos en uitgeput. De dag erna zat ik achter het raam.

Veel mensen vragen zich dan af; Waarom ging je niet gewoon weg?

Ik had geen geld, ik sprak geen Nederlands en kende niemand. Ik wist niet eens waar ik was. Mijn pooier vertelde mij dat ik niet naar de politie kon gaan. Ze zouden me niet geloven en uitzetten omdat ik een vals paspoort had. Ik zou in de gevangenis belanden en mijn pooier zou me daar weten te vinden omdat hij samenwerkte met de politie. Nu weet ik dat dit een leugen was maar ik heb dat heel lang geloofd. Mijn pooier maakte me niet alleen bang maar maakte ook gebruik van geweld. Ik moest elke dag voldoende verdienen anders werd hij woedend en sloeg hij me in elkaar. Als ik niet genoeg verdiende werkte ik door totdat ik wel genoeg had. Ik was doodsbang. Ik durfde ook met de hulpverleners niet te praten. Ik was er zeker van dat ik naar de gevangenis zou gaan en er geen hulp voor mij zou zijn.

 

Wat zorgde ervoor dat je van gedachten veranderde?

Op een dag lag ik in bed en moest ik zo huilen, ik zag geen uitweg meer. Mijn oma vertelde me vroeger dat ik altijd God om hulp kon vragen maar ik wist niet eens zeker of Hij wel bestond. Ik heb het toen echt uitgeroepen naar God en gezegd ‘Als U er bent laat me dan een uitweg zien!’ De dag erna stond ik weer achter het raam toen er mensen langs kwamen van het Lighthouse (gebedsteams op de Wallen red.) die met me wilden bidden. Ik maakte ze belachelijk en stuurde ze weg. Diezelfde avond sprak God echt rechtstreeks tot mij. Hij zei: ‘Je vraag om hulp maar waarom stuur je mijn helpers dan weg?’. De week erna heb ik wel met hen gebeden en gesproken. Zij hebben mij doorverwezen naar Scharlaken Koord.

Hoe heeft God ingegrepen in jouw leven?

Ik bad wel tot Hem maar geloofde er nog niet zoveel van. Ik had een grote schuld en wist niet hoe ik die moest betalen. Op hele bijzondere wijze heeft God mij toen voorzien van geld zodat ik per direct kon stoppen met de prostitutie. Ik ben gestopt en ben nooit meer terug gegaan. Ik heb de liefde van God met beide handen aangegrepen en heb me tot Hem bekeerd. Later heb ik me ook laten dopen. Hij houdt van mij en stierf voor mij; Hij is echt het Licht in mijn duisternis geweest.

 

Wat heeft onze hulpverlening voor jouw betekend?

Heel veel, ik heb mijn leven weer mogen opbouwen. Jullie hebben mij de ruimte gegeven om weer mezelf te zijn zonder mij een bepaalde richting op te willen sturen. Ik mocht, samen met jullie, zelf beslissingen nemen en de tijd nemen die ik nodig had. Dit gaf mij de vrijheid om ook echt stappen te zetten. Second Step (tweedehandswinkel en re-integratie project van Scharlaken Koord) is echt mijn tweede huis geworden en voor het eerst van mijn leven voel ik me veilig. Ik heb hier zoveel geleerd over mezelf. De groep is heel belangrijk voor mij, we kunnen onze ervaringen delen en er voor elkaar zijn. Ik hoef hier niets te bewijzen want ik mag gewoon zijn wie ik ben. Ik geef nu zelfs kookworkshops voor de andere deelnemers en ik help graag in de winkel. Ik ben ook heel enthousiast over de nieuwe keuken die we krijgen. Die wordt zomaar gegeven door een donateur; dat is voor ons een enorme bemoediging!

Wat wil je nog zeggen?

Ik wil zo graag dat iedereen God op nummer één zet. Hij is er en zorgt voor ons, vertrouw op Hem! Mijn pooier zei altijd dat de Nederlanders onaardig waren en niets met me te maken wilden hebben . Maar toen ik de Nederlanders leerde kennen merkte ik dat er mensen zijn die wel willen helpen en ik ben zo dankbaar voor de hulp die ik gekregen heb!

Inez heeft aangifte gedaan tegen haar pooier. In verband met haar veiligheid gebruiken we een pseudoniem.

Vind informatie over het Tot Heil des Volks Noodfonds

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.