Carianne Ros
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

Auteur: Nienke Alblas

Volgens Carianne Ros gaat échte schoonheid niet over ons uiterlijk: "Ik heb mijn spiegel kapot gegooid"

"Esther had meer dan alleen uiterlijke schoonheid. Haar karakter maakte haar mooier dan de andere vrouwen en zorgde dat ze koningin werd", vertelt Carianne Ros. De 42-jarige vrouw schreef dit boek over Esther en schoonheid. Als vrouwen is het vaak gemakkelijk om schoonheid vooral als iets uiterlijks te zien. Volgens de coach en schrijfster kunnen we juist van Esther leren dat ware schoonheid ligt in het innerlijk, ondanks de uiterlijke schoonheden die in het boek naar voren komen. 

Carianne Ros is getrouwd met David. Zij hebben samen drie dochters en drie zoons. Als kind vond Carianne het al erg leuk om spreekbeurten te houden en werkstukken te maken. "Het is grappig om te zien hoe ik dit nog steeds doe, maar dan in het groot." Ze begon met het schrijven voor tijdschriften en had hiernaast een coachingspraktijk. Inmiddels heeft Carianne bijna dertig boeken gepubliceerd. "Het zijn kleine en grote boeken. Ik vind het heerlijk om op deze manier mensen te inspireren vanuit Gods Woord."

Door haar vriendin Mirjam van der Vegt werd Carianne Ros gevraagd om een boek te schrijven voor een serie waarin verschillende 'lessen van...' aan bod kwamen. "Ik wilde graag schrijven over de lessen van Esther. Het verhaal van Esther was jarenlang het lievelingsverhaal van één van mijn dochters. Ook heb ik er een aantal keer over mogen spreken. Het verhaal gaat onder andere over schoonheid en dit is iets wat vrouwen veel bezighoudt, daarom hebben we ervoor gekozen om vooral op zoek te gaan naar lessen over schoonheid vanuit het boek Esther. Als we dieper Gods Woord induiken en ons door de Heilige Geest laten veranderen, dan geloof ik dat je een steeds mooier mens wordt. Dan ga je steeds meer op Jezus lijken door de beslissingen die je neemt. Dat zal dan je schoonheid zijn, dat zal ervoor zorgen dat je zal gaan stralen. Dit is meer waard dan lagen make-up."

Echte schoonheid zit van binnen
"Esther is uiterlijk gezien een mooi meisje. Toch steekt ze boven de andere vrouwen uit door haar innerlijk, waardoor koning Ahasveros op haar viel." Carianne geeft aan dat je tussen de regels door iets proeft van Esthers innerlijke schoonheid, bijvoorbeeld in haar zachtmoedigheid. Schoonheid heeft ook te maken met hoe je naar jezelf kijkt of wat je uitstraalt. "Soms zie je twee vrouwen zitten op een terras waarvan je de één bloedmooi vindt, en de ander ‘gewoon’. Maar als de mooie vrouw onzekerheid of venijn uitstraalt, terwijl de ander straalt en lacht dan kun je die ander toch zien als mooier."

"Ik heb samen met God de spiegel stuk gegooid."

Al als klein meisje was Carianne zich bewust van haar innerlijke schoonheid door Jezus. "Ik voelde me nauw verbonden met God. Ik had een heel onwankelbaar geloof, nu nog steeds. Zo kon ik innerlijk groeien in de vruchten van de Geest die je leest in Galaten 5:22-23. Die dingen herken ik wel in mezelf, de dingen die God in mij ontwikkeld heeft." Toch heeft ze zich van buiten niet altijd mooi gevoeld. In haar tienertijd worstelde Carianne, net als veel andere jonge vrouwen, met haar schoonheid. "Ik kon heel negatief naar mezelf kijken. Zo probeerde ik mezelf te verstoppen in wijde kleren omdat ik mezelf te dik vond, niet bewust dat dit me juist dikker maakte. Dat zijn dingen die je als tiener niet door hebt", zegt Carianne lachend. "Op een gegeven moment kwam mijn beeld van mijn uiterlijke en innerlijke schoonheid weer in balans. Ik heb toen samen met God de spiegel kapot gegooid. Ik zei tegen hem: 'Ik ga zo niet meer naar mezelf kijken. U heeft mij mooi gemaakt en het is nu dus goed zo. Of ik nu een vetrol meer of minder heb of niet.'"

Uiterlijk hangt samen met het innerlijk
Het is niet dat Carianne Ros niet gelooft in uiterlijke schoonheid. "In mijn coaching merkte ik dat het uiterlijk wel degelijk met het innerlijk te maken heeft. In eerste instantie richtte ik mij in de coaching van anderen op innerlijke schoonheid. Maar al gauw merkte ik dat als je je niet goed voelt en je gaat in je grijze huispak op de bank hangen, je je daar ook zeker niet beter door voelt. Als je dan toch dat jurkje aantrekt, je oorbellen in doet en wat make-up op doet, dan voel je je meteen anders en dit heeft effect op je innerlijk. Ik vind het prachtig hoe dit met elkaar verbonden is. Je schoonheid is door God gegeven en het is goed om Hem te blijven eren en danken voor hoe we eruit zien."

"Ik ging me beseffen dat het onrecht naar God toe is wanneer mensen zeggen: 'Ik ben lelijk.'"

"Ik ging beseffen dat het eigenlijk onrecht is naar God toe wanneer mensen zeggen: 'Ik ben lelijk.' Waar laat ik dat door bepalen? Zijn Woord zegt immers iets anders. Hij heeft mij en ook jou mooi gemaakt. Het besef hiervan moet zich ontwikkelen. Het is een proces. Juist dat proces maakt dat je zoveel meer kan gaan genieten van schoonheid. Wanneer je de spiegel kapot gooit dan kan je meer loslaten. Het gaat niet om jou, maar om het liefhebben van jezelf en van anderen. Zo kan je delen in de vruchten van je geest, je innerlijke schoonheid. Dán ga je echt stralen."

Carianne betrekt God in het schrijven door te bidden. Ze vraagt aan God wat zijn beeld van schoonheid is. "Het is gaaf om zo'n onderwerp op die manier uit te diepen en jezelf af te vragen: 'Hoe kijkt God eigenlijk naar schoonheid?'" Het raakte haar diep toen ze zich besefte hoe koning Ahas Veros zijn woorden verzegelde met een ring. "Ik vond het zo bijzonder om dat te lezen. Stel je voor dat dit de Koning met een hoofdletter K was. God de Koning heeft Zijn Woord over ons verzegeld. Zijn wil voor ons leven verandert niet, wij blijven kinderen van God. Wij kijken zo vaak naar ons eigen leven wat we nu hebben, maar Gods plan is veel groter dan dat. We mogen ons eigen deel nemen en weten dat we verzegeld zijn en dus zijn plan verder uit mogen voeren. Ook in de coronacrisis is dit ontzettend bemoedigend."

"Als ik mijzelf in nederigheid overgeef aan God maakt dit mij onwijs krachtig."

Door kwetsbaarheid mogen we juist zijn wie we zijn en ontstaat er ruimte om met God te zijn volgens Carianne. "Als ik mijzelf in nederigheid overgeef aan God maakt dit mij onwijs krachtig." De schrijfster geeft hierbij een voorbeeld van een les uit haar eigen leven. "Ik realiseerde me dat ik als moeder graag geduldiger zou willen zijn. Ik geloof dat geduld een vrucht is van de Geest dus ik vroeg God om mij te leiden en geduld te schenken. In de loop van de tijd merkte ik dat ik rustiger en geduldiger kon reageren op chaotische momenten in ons gezin. Niet door mijzelf, maar juist door Gods Geest en gebed." Zo moedigt ze vrouwen via het boek over Esther aan om ook te delen waar ze zich in tekort voelen schieten en wat ze van God zouden willen ontvangen in deze situaties. Ze hoopt dat vrouwen hun maskers af zullen zetten. "Je mag als vrouw in de spiegel kijken en vragen: 'Wanneer voel ik mezelf tekortschieten?' Dat wil niet zeggen dat je faalt. Het is een reden tot vreugde wanneer je dit ziet, omdat je er dan doorheen kunt. Juist door het proces, wat tijd kost, wordt je zwakte je kracht. Ik kan nu bijvoorbeeld zeggen dat ik eigenlijk nooit meer onzeker ben. Nu kan ik dit delen met anderen, omdat ik het ontvang van God."

Onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en anderen
"Soms willen mensen wel liefhebben, maar is het toch niet helemaal onvoorwaardelijk. Ik zie dat je dan eigenlijk geeft om te ontvangen. Vrouwen willen dan dat anderen hen nodig hebben, hen aardig vinden, trots op je zijn of dat je gewaardeerd wordt. Dan gaat het om jou en niet om de ander. Terwijl het juist draait om de ander. Dat is het grootste gebod, om de ander lief te hebben. Dat is ontzettend krachtig. Jezelf liefhebben gaat dus verder dan jezelf accepteren, maar ook jezelf waarderen door de ogen van God."

"Heel veel mensen vergeten zout en licht te zijn, omdat ze teveel met zichzelf bezig zijn."

Ook nu ziet de schrijfster dat mensen wel zeggen te geloven dat God van hen houdt en dat ze mooi en waardevol zijn, maar dat ze toch bang en onzeker zijn. "Ook veel christenen gaan mee in de waan van alledag. Maar als alle christenvrouwen echt zouden geloven dat God onvoorwaardelijk van hen houdt en wanneer ze vanuit die waarheid zouden leven, dan zou de wereld er compleet anders uit gaan zien. We zijn geroepen om zout en licht te zijn. Heel veel mensen zijn dit niet omdat ze teveel met zichzelf bezig zijn. Ze zijn bezig met vragen zoals: 'Hoe positioneer ik mezelf?' en 'hoe laat ik mezelf zien zodat anderen mij leuk vinden?' Hou daarmee op! Het gaat helemaal niet om jou. Je mag het in Gods handen te leggen. Het liefhebben van jezelf staat bovenaan vanuit Gods liefde. Je hoeft jezelf zeker niet te vergeten! Maar wanneer je vanuit Gods liefde put, kom je in de rust en is er veel meer ruimte om uit te delen."

Volg je roeping
"Volg je roeping en ga aan de slag met wat God in je hart legt. Het boeit dan niet wat een ander daarvan vindt en of je het wel goed genoeg doet. Het gaat erom dat je Gods roeping voor je leven volgt. Dat je Hem volgt en naar zijn stem luistert. De oordelen van andere mensen hebben geen kracht meer over jou." Zo liet Esther zich ook niets aantrekken van het mogelijke oordeel. Ze zette haar leven op het spel om naar haar roeping te luisteren en voor haar volk op te komen." In het boekje worden praktische tips gegeven om je roeping te volgen. "Het is mijn verlangen om meer mensen te inspireren om hun roeping te volgen. 1 Johannes 4:18 stelt dat de liefde geen ruimte laat voor angst. Er komen nog steeds pijlen op je af, maar je bent onwankelbaar. Dan kan je ook in onrustige tijden als deze liefde, vrede en vreugde uit blijven delen. Dat is belangrijk."

Beeld door Silverlinings.


Vrouw-zijn
- Mogen vrouwen preken? Dit zijn de voors en tegens!
- Dr. Bert Loonstra: "Logisch dat Paulus zei dat vrouwen moeten zwijgen"
- Vrouwen moeten hun mond houden
- Vrouwen in het ambt? Dit zegt de Bijbel volgens Stefan
- Vrouwen moeten zich onderwerpen aan hun man: hoe zit dat eigenlijk?
Meer over Vrouw-zijn »

Koop hier het boek van Carianne Ros over Esther en schoonheid

Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.