oud bijbelfragment
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 april 2020 door Nienke Alblas

Professor gearresteerd voor stelen onbetaalbare Bijbelfragmenten uit de oudheid

Afgelopen donderdag is een professor van de Universiteit van Oxford in Engeland gearresteerd wegens verdenking van diefstal. Dr. Dirk Obbink zou schatten van de Egypt Exploration Society (EES) hebben verhandeld zonder toestemming schrijft De ChristianPost. "De Bijbelfragmenten zijn onbetaalbaar en onvervangbaar", vertelt professor Carl Graves van de EES.

Sinds 2019 zijn er handschriften vermist van de EES. Het gaat om tekstfragmenten uit de tweede of derde eeuw na Christus uit de Bijbelboeken Genesis, Exodus, Deuteronomium, Psalmen, Romeinen en de eerste brief aan de Korinthiërs. "Het zijn vroege fragmenten van het evangelie en andere delen van de Bijbel. De stukken behoren tot een van de vroegste vondsten van het Christendom in Egypte. Ze kennen geen geldwaarde, maar zijn onbetaalbaar en onvervangbaar", aldus Carl Graves. 

Papyrus-specialist en professor Dr. Dirk Obbink is vermoedelijk verantwoordelijk voor de handel in de handschriften. Na onderzoek naar aanleiding van de vermiste Bijbelfragmenten bleken de kostbaarheden verkocht te zijn aan de Amerikaanse winkelketen Hobby Lobby die ze doorverkocht aan het Amerikaanse Bijbelmuseum die in het bezit is van dezelfde familie. EES kon hun rechtmatige eigendom bewijzen en kreeg de oude teksten uit het Oude en Nieuwe testament terug. Obbink wordt voorwaardelijk vastgehouden op verdenking van het verhandelen van de teksten.

Lees het volledige artikel

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.