Hoe de ChristenUnie zich volgens Gert-Jan Segers onderscheidt: "We zijn een partij van naastenliefde"
Vorige week werd bekend dat de ChristenUnie de landelijke verkiezingen van komend jaar aan zullen gaan met wederom Gert-Jan Segers als lijsttrekker. Afgelopen vrijdag was hij te gast bij de talkshow Op1 om uit te leggen waarom hij doorgaat als lijsttrekker.
Segers erkent dat het een vreemde tijd is om met dit nieuws naar buiten te komen. “Eigenlijk wilden we het vijf weken geleden al doen. Maar dat was net het begin van de coronacrisis. Daarom hebben we even gewacht.” Vervolgens wordt de vraag gesteld wat onder leiding van Segers de belangrijkste en meest onderscheidende reden wordt om straks op de ChristenUnie te stemmen. “Dat wij een partij van naastenliefde zijn en een samenleving willen met echte aandacht voor elkaar en voor wat echt telt. Dat is echt een kloppend hart.”
Wanneer de presentator van dienst opmerkt dat men bij CDA waarschijnlijk precies hetzelfde gaat zeggen, reageert Segers: “Naastenliefde is ook niet iets exclusiefs van de ChristenUnie. We hebben het over zwarte scenario’s gehad, maar we zien in deze tijd ook veel mooie dingen zoals saamhorigheid en naastenliefde. Dat bloeit op in alle hoeken en gaten van deze samenleving.”
Maar stel nu dat de crisis nog veel dieper gaat. Heeft Segers dan nog steeds vertrouwen in saamhorigheid en naastenliefde? “Misschien was ik voor de crisis wel sceptischer dan ik nu ben. Ik had nooit kunnen verwachten dat er een crisis zou komen en dat in die crisis het gevoel van saamhorigheid opeens heel sterk zou zijn. Je ziet kerken opstaan die zeggen: we gaan niet alleen voor onze eigen mensen zorgen, maar ook voor de mensen daarbuiten. Je ziet buurten waarin men voor elkaar gaat zorgen. Juist in die crisis bloeit er iets op waarvan ik hoopte dat het er was.”
Vervolgens komt journalist Tijs van den Brink ter sprake die al meerdere keren heeft aangegeven politieke ambities te hebben. Bovendien gaat de EO-presentator naar dezelfde kerk als Segers. “Dat klopt”, reageert de fractieleider. “Wij kennen elkaar goed. Maar hij kan mij buitengewoon kritisch interviewen. Als we dan klaar zijn, praten we weer over iets anders. We kunnen het zakelijke en persoonlijke goed scheiden.” Op de vraag of Van den Brink wellicht een goede aanwinst voor de ChristenUnie zou zijn, geeft Segers geen antwoord.
Eerder sprak Wim Hoddenbagh al uitgebreid met Gert-Jan Segers en zong Joke Buis hem op indrukwekkende wijze toe. Bekijk deze hele uitzending hieronder.
Tja naastenliefde ok. Anderen helpen ok. Meeregeren ok. Maar wat is onze kern boodschap zeker in deze tijd? Vind de CU veel water bij de wijn doen . Verdedigd te weing het christelijk onderwijs loopt teveel aan de hand van de LHBTI lobby. Nu ook weer een motie om de erg pro abortus WHO te steunen nu USA dat tijdelijk heeft gestopt. Wat dat betreft is de SGP standvastiger
De CU heeft een aantal geleden een motie van GroenLinks gesteund met bijna alle Tweede Kamerfracties. Het ging om: 'de regering zal niets doen om de verdere islamisering van Nederland tegen te gaan.' De enige fractie die tegen deze motie stemden waren PVV en SGP. Ik bevroeg de CU om het 'waarom'. Een CU raadslid antwoordde mij met : 'We hebben toch godsdienstvrijheid in ons land? Thierry Baudet was toen nog niet in beeld.
Ik begrijpde met de beste wil van de wereld niet hoe de heer Seegers met alle geweld deze coalitie overeind wil houden en hoe de heer Seegers het met zijn geweten kan overeenkomen achter dit beleid te blijven staan ophet gebied van de klimaat leugens,het asiel beleid ,de stikstof leugens en het gedraai en gelieg van de M.P.
Naastenliefde ? Is het dan ook naastenliefde om mee te regeren met Pro abortus partijen ? Dat is volgens mij geen naastenliefde maar pure moord om onschuldige baby's.
ik heb gezien de stemmings rondes in de 2 e kamer dat wat dhr Segers op tv zegt iets heel anders is dan in dit gesprek,is verder ook een vurige aanhanger van D66 die nou niet een bepaalde Christelijke uitgangs punten heeft ,nee ik vind dit een glibberige man heb ik meer vertrouwen in dhr Slob wel geen ijzervreter maar eerlijker.
Oswald Bohm, niemand binnen de ChristenUnie wil zich afzetten tegen de SGP, maar dat is toch meer een getuigenispartij, minder gericht op het via deelname aan het openbaar bestuur dan de ChristenUnie. En openbaar bestuur betekent in Nederland per definitie je aansluiten bij coalities. Maar binnen functionerende coalities kun je zaken die je leden belangrijk vinden voor elkaar krijgen met steun van je coalitiepartners. Maar natuurlijk alleen als jij ook hún zaken ondersteunt. Dat schuurt regelmatig, en niet alleen bij de ChristenUnie!
De SGP regeert niet mee, en kan in de pels heerlijk een compromisloze houding aannemen. Als je als je echter als lid van de ondernemersraad in een bedrijf de enige bent met een bepaald standpunt zul je wel de lijnen van de democratische principes moeten volgen. Dat geldt ook voor de ChristenUnie in de regering. Zij hebben een heel andere posite op het speelveld..
Praat mee
Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen.
Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelenInloggen