David Dummitt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 april 2020 door Jeffrey Schipper

Twee jaar na vertrek om seksueel wangedrag heeft Bill Hybels een opvolger

Vanwege seksueel wangedrag trad Bill Hybels twee jaar geleden af bij Willow Creek Community Church. Vorige week werd bekend dat pastor David Dummitt hem opvolgt.

Momenteel leidt Dummitt een megakerk met zo'n 10.000 leden in het zuidoosten van de Amerikaanse staat Michigan, waar hij al meer dan 15 jaar voor actief is. De 2|42 Community Church begon met 35 mensen in de woonkamer van Dummitt en is uitgegroeid tot een megakerk met in totaal zeven verschillende filialen. Eerder was hij actief voor NewThing, een organisatie die zich wereldwijd bezighoudt met kerkplanting. Ook beheerde hij een innovatief technologieplatform voor kerken en organisaties.

In 2018 stapte Hybels op als voorganger van Willow Creek na beschuldigingen van ongewenst gedrag tegenover meerdere vrouwen. Het zou gaan om lange omhelzingen, ongewenste kusjes en dubbelzinnige woorden. Ook zou hij vrouwen hebben uitgenodigd in zijn hotelkamer. Sommige beschuldigingen gaan tientallen jaren terug. Verder zou hij onder andere een affaire hebben gehad.

In dit schokkende artikel deelt één van zijn slachtoffers haar verhaal. Pat Baranowski werd in de jaren '80 op seksueel terrein lastiggevallen door haar geestelijke held. Vorig jaar las journalist Francisca van Dalen het onderzoeksrapport naar Hybels' beschuldigingen rond seksuele misdragingen. In het rapport probeert de commissie de pr-schade zoveel mogelijk te beperken, stelt Van Dalen. Haar conclusie is dat het succes van Hybels' kerk en bediening zijn ondergang onvermijdelijk maakte.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.