Jan Kloosterman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET DE RMU

 

RMU start met muzikaal uur op YouTube: “We staan naast je in de crisis en bieden ontmoeting en steun”

“Al onze bijeenkomsten zijn geannuleerd, wij kunnen niet naar onze leden toe, zij niet naar ons”, zegt Jan Kloosterman, bestuurder van de RMU. Mensen zijn bezorgd over hun gezondheid maar vaak ook over hun werk of de eigen onderneming. Mede daarom organiseert de vakorganisatie tijdens de komende feest- en gedenkdagen vijf keer een ‘Ontmoeting rondom Woord en muziek’ op YouTube. “We willen vanuit een open bijbel met raad en daad rondom arbeid en beroep voor mensen klaarstaan.”

De RMU is een actieve, professionele organisatie die werkt vanuit een bijbelse visie en opkomt voor uw belangen. Een vakorganisatie met eigen specialisten op alle terreinen van werk en arbeidsrecht.

Op dit moment zullen veel mensen er nog niet voor kiezen een andere baan te zoeken, maar na de coronacrisis zal een recessie volgen, zoveel is zeker voor Kloosterman. “We hoeven elkaar niet bang te maken, maar het is belangrijk solidair te zijn. Nu, maar ook na de crisis. Op dit moment denken verschillende mensen al wel na over omscholing of een heroriëntatie op hun werk of binnen hun onderneming. We willen met deze ontmoeting laten merken dat mensen ons kunnen bereiken en dat de RMU er is voor juridische ondersteuning rond vragen over werk en beroep. Dat doen we vanuit een open bijbel. ”

"Zo is het ook in deze tijd te realiseren om een uitzending te maken"

In elke uitzending is er twee keer een kort moment van bezinning door een predikant, improviseert organist Sytze de Vries op het orgel en neemt de RMU kort de tijd de kijkers duidelijk te maken waar zij als organisatie voor staat. Heel moeilijk was de keuze voor de bezetting niet. Kloosterman: “Dit was vooral heel praktisch. Voor een orgelbespeling heb je één persoon nodig, net zoals een dominee en een technicus. Dan is het ook in deze tijd te realiseren om een uitzending te maken. Dit is een formule waarvan wij denken dat het een grote groep aanspreekt.”

Aanwezig zijn
"We kunnen juist nu medemensen in nood helpen. Deze crisis raakt ook veel leden van de RMU. We kunnen elkaar vanuit solidariteit helpen zonder tijd en geld te rekenen. Dat kan omdat er ook andere leden zijn, die als lid ons steunen. Voor en met elkaar. Om die hulp en missie uit te breiden, zijn we op zoeken naar veel extra leden om nog meer mensen te kunnen helpen."

"Je zult zzp’er zijn en je hebt nog maar een omzet van 10 procent van wat je eerst had"

Door de muzikale ontmoetingen te organiseren wil de vakorganisatie aanwezig zijn en laten horen dat ze beschikbaar zijn voor juridische advies met richting vanuit het Woord. “We leven nu bijna vier  weken na 16 maart, toen de stevige maatregelen van het kabinet bekend werden. En je zult zzp’er zijn en je hebt nog maar een omzet van 10 procent van wat je eerst had. Ik weet dat er zijn die dit twee maanden vol kunnen houden, maar daarna iets anders moeten zoeken of steun nodig hebben om het financieel vol te kunnen houden.”

Rondom op Goede Vrijdag en op Tweede Paasdag zullen de eerste , digitale ontmoetingen uitgezonden worden, in totaal zijn er vijf. Sytze de Vries is de organist die de improvisaties verzorgd. “Wij hebben een programma samengesteld van psalmen en gezangen, waar hij ter plekke muziek op maakte.” De predikanten die een bezinnend woord spreken zijn dominee Van de Weg (HHK), dominee Mensink (PKN), dominee Polinder (CGK), dominee G.W.S. Mulder (GG) en dominee Weststrate (GGiN). De bijdrages van de predikanten hebben met werk en beroep te maken, zegt Kloosterman. “Want wij zijn en blijven een organisatie die zich richt op werkgevers, zzp-ers en werknemers.”

Omzien naar elkaar
De bestuurder van de vakorganisatie hoopt dat er tijdens en na de coronacrisis meer omgezien wordt naar elkaar. “We zitten op afstand van elkaar. ‘Houd afstand’, is de boodschap. Maar solidariteit brengt mensen bij elkaar. Heeft iemand hulp nodig? Dan moeten we omzien naar elkaar. Dat kan nu niet fysiek, maar door te luisteren en kijken naar muziek en meditaties weet je je verbonden met een grote groep en met de vragen die anderen ook hebben.”

Ga naar het YouTube-kanaal van de RMU

Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.