Joël Boertjens
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 april 2020 door Jeffrey Schipper

Pleit Aboutaleb terecht voor 0 kerkgangers in coronatijd? - CIP Podcast

"Laten we als kerken niet de randen opzoeken door een maximaal aantal mensen binnen te loodsen", zegt Joël Boertjens in de CIP Podcast. De voorganger van baptistengemeente De Verbinding sprak onder andere over kerk-zijn in coronatijd.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid maakte vorige week voor het landelijke verbod op samenkomsten en evenementen een uitzondering voor religieuze samenkomsten. Deze mogen doorgaan met maximaal dertig personen. Voor veel kerken betekent dit dat ze hun diensten gewoon kunnen blijven uitzenden zoals ze al deden. Wel moeten de maatregelen van het RIVM gehanteerd worden. Zo moet iedereen 1,5 meter van elkaar vandaag blijven, ook in de kerk.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb klopte meerdere keren bij het kabinet aan met het verzoek om religieuze samenkomsten te verbieden. Boertjens heeft begrip voor de oproep van Aboutaleb om als kerken verantwoordelijkheid te nemen. "Laten we als kerken niet de randen opzoeken door een maximaal aantal mensen binnen te loodsen." Handelingen 2 toont volgens Boertjens aan dat het belangrijk is hoe je als kerk bekend staat. "Mensen waren onder de indruk van de wijze waarop kerk-zijn werd vormgegeven. Laten we niet bekend staan als onverstandige mensen."

De voorganger belicht ook de andere kant. "De focus op kerken is ook spijkers op laag water zoeken. Ik kan geen vijf kerken noemen die met dertig mensen samenkomen. Natuurlijk kun je in een grote kerk met dertig mensen verspreid zitten. Maar onderschat het signaal dat je afgeeft naar de samenleving niet. Als je duizenden leden heeft moet de overgrote meerderheid sowieso thuisblijven. Is het dan wijs om er alles aan te doen dat je met dertig man in de kerk kunt zitten?"

Sommige Kamerleden pleiten voor een kerkdienstverbod. In hun ogen worden Nederlanders vanwege de uitzonderspositie voor religieuze en levensbeschouwelijke bijeenkomsten niet gelijk behandeld. Boertjens: "Het gaat niet alleen om religie. Ook levensbeschouwelijke bijeenkomsten vallen hieronder. En in de geest van de wet is de uitzondering vooral bedoeld begrafenissen en bruiloften. Bij deze levensgebeurtenissen is het goed om een aantal mensen toe te kunnen laten."

Beluister de volledige podcast:


CIP Podcast
- Gooit Nieuwsuur olie op het vuur met een eenzijdige reportage over de CGK?
- Ergernis van de week: Vermijdt Open Doors 'islam' en 'moslim'? - CIP Podcast
- Mozaiek verwelkomt vrouw van kleur als voorganger: goed nieuws? Andries Knevel antwoordt
- Moeten christenen afstand nemen van kerkleider Kirill? Andries Knevel antwoordt
- Andries Knevel stoort zich aan “suggestief” abortusdebat: “Stemmingmakerij”
Meer over CIP Podcast »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen