rechter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 april 2020 door Patrick Simons

Australische kardinaal door Hooggerechtshof vrijgesproken van seksueel misbruik: "Einde aan ernstige onrechtvaardigheid"

Kardinaal George Pell is deze week door het Australische Hooggerechtshof unaniem vrijgesproken van kindermisbruik. Hij werd direct vrijgelaten. Eerder was de 78-jarige kardinaal veroordeeld voor misbruik van twee dertienjarige koorknapen.

Pell was veroordeeld voor in totaal vijf gevallen van kindermisbruik. Het misbruik zou eind vorige eeuw hebben plaatsgevonden toen hij in Melbourne aartsbisschop was. Slachtoffers zouden twee dertienjarige koorknapen zijn. Volgens het Hooggerechtshof is er geen bewijs voor het misbruik. De verschillende getuigenissen die het Hof heeft aangehoord kwamen bovendien niet overeen. Daarom heeft men besloten om Pell vrijspraak te verlenen.

Het Hooggerechtshof draait daarmee een eerdere beslissing van de jury terug. Volgens het Hof had de jury twijfel moeten hebben bij het bewijs. Bovendien had de jury volgens het Hof “vooroordelen waardoor er een grote mogelijkheid bestaat dat er een onschuldig persoon is veroordeeld.”

De kardinaal reageerde zelf ook al direct in een verklaring. Hij schrijft daarin dat er nu een einde is gekomen aan “een ernstige onrechtvaardigheid”. Bovendien zegt hij direct de beschuldigers niets kwalijk te nemen. “Ik heb geen kwade wil ten opzichte van mijn beschuldiger. Ik wil niet dat mijn vrijspraak iets toevoegt aan de pijn en bitterheid die zovelen voelen; er is meer dan genoeg pijn en bitterheid.”

Reacties

L
7-jarige kardinaal... ????

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.