Ds. Paul Visser
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 april 2020 door Jeffrey Schipper

Ds. Paul Visser vergelijkt coronacrisis met barensweeën zwangere vrouw

Hoe moeten we de coronacrisis duiden?, vroeg ds. Paul Visser zich afgelopen zondag af tijdens de kerkdienst van Groot Nieuws Radio. De christelijke radiozender zendt de komende weken live kerkdiensten uit op zondagochtend. Nu duidelijk is geworden dat gemeentes nog zeker tot 1 juni niet kunnen samenkomen vanwege het coronavirus, wil het team van Groot Nieuws Radio christenen dienen door een viering aan te bieden.

De predikant uit Amsterdam maakt duidelijk dat we niet zomaar kunnen weten of God een bedoeling heeft met de coronacrisis en waarom Hij dit toelaat. “We weten van de gebrokenheid door de breuk die er ooit met God zelf is geweest. Het begin van de Bijbel was mooier dan het nu is. Het leven lijkt op een versplinterde autoruit. Overal breuken en barsten. Tegelijkertijd zitten er ook allerlei mooie, gave stukjes in. Zo is ons leven. In die breuken is geen patroon te ontdekken. Zie maar eens uit te leggen waarom die breuken lopen zoals ze lopen.”

De Bijbel legt volgens de predikant niet uit waarom die breuken er zijn en welke bedoeling God ermee heeft. Visser verwijst naar het Bijbelboek Prediker, waar staat dat rechtvaardigen en goddelozen hetzelfde overkomt. “In lijn met Prediker zegt Jezus dat God de zon laat schijnen over goeden en goddelozen en het laat regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen. Voor ons gevoel is dat niet heel logisch, maar het is wel gelijke behandeling. Dat vind ik mooi van God. Hij trekt niemand voor en zet niemand weg. Tegelijkertijd maakt dat het ingewikkeld. Maakt het dan geen verschil of je wel of niet met Hem leeft?”

In de afgelopen weken heeft Visser heel wat duidingen voorbij horen komen. Zo zou corona de vinger leggen bij onze kwetsbaarheid. “Daar zit wat in”, zegt Visser. “Het brengt ons tot bezinning: wat hebben we gedaan met onze welvaart en rijkdom? Een andere duiding die ik hoorde: dit is een gelegenheid voor christenen om het verschil te maken. Dat is te hopen. Desnoods, als de voorraden opraken, met gevaar voor eigen leven. Of niet?” Andere christenen beweren dat de coronacrisis dé kans is dat God zich kan laten zien, zodat de hele wereld tot geloof komt. “Gelooft u het zelf? De wereld zal eerder zeggen: waarom moest het zolang duren voordat Hij ingreep? Je kunt God altijd afdoen als een sadist, zelfs als Hij redt.

Laat ik één duiding geven die de Bijbel geeft. Het is een wee. Een barenswee. Lijden waar geen zinnig woord over valt te zeggen. Pijn, verdriet en zuchten. Intussen zuchten we wel de verlossing tegemoet. Het leed heeft niet het laatste woord. God staat niet achter het kwaad. Hij staat er ook niet buiten als toeschouwer. God staat er wél boven. En vooral: Hij is erin. In Jezus kwam Hij onder ons. In een wereld waar mensen door ziekte en leed onder de voet werden gelopen, zei Hij: vrede voor jou. Ook nu vandaag is Hij in het lijden.”

Bekijk de volledige kerkdienst terug en bezoek hier de site van Groot Nieuws Radio:


Corona
- 22 redenen om als christen niet bang te zijn voor het coronavirus
- Jacko is actief op de corona-afdeling: "Een zieke zei: 'Als je Jezus hebt, maakt het eigenlijk niet zoveel meer uit'"
- Megakerken in Zuid-Korea openen hun deuren voor eerste samenkomsten na coronacrisis
- 4 verhalen uit de Bijbel die christenen helpen om de coronacrisis te duiden
- Reformatorisch echtpaar overleeft op wonderlijke wijze corona: "Mogen getuigen dat God ons leven heeft gered"
Meer over Corona »

Reacties

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.