Richard Groenenboom
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

IN SAMENWERKING MET SDOK

 

SDOK stelt gratis films beschikbaar: "Hopelijk brengt de coronacrisis ons dichterbij God"

Het coronavirus brengt onrust en onzekerheid met zich mee. Om christenen in Nederland aan te moedigen, biedt SDOK twee gratis films aan. Woordvoerder Richard Groenenboom vertelt hoe de coronacrisis het werk van SDOK beïnvloedt en hoe de film over het heftige leven van Richard Wurmbrand hem een spiegel voorhoudt. “Als SDOK hopen we dat deze crisis mensen dichterbij God brengt.”

SDOK staat wereldwijd naast vervolgde christenen en roept christenen in Nederland op tot verbondenheid met hen.

Het coronavirus raakt ons allemaal. Hoe merken jullie als SDOK de gevolgen?
“Spreekbeurten vallen weg, buitenlandse reizen zijn gecanceld en ook moesten we een predikantensymposium uitstellen. Hoewel we nu geen andere landen bezoeken, gaat het aansturen van onze vele projecten in het buitenland gewoon door.”

"We tonen de film niet alleen om te laten zien hoe erg de situatie van deze broeders en zusters is. We willen kijkers ook een spiegel voorhouden."

Op welke manier voeren jullie nu jullie missie uit?
“We bieden online twee gratis films aan. Een docudrama (16+) en een kinderfilm over Richard Wurmbrand de grondlegger van het werk van SDOK. Hij is een Roemeense predikant die veertien jaar gevangen zat onder verschrikkelijke omstandigheden en vasthield aan zijn geloof. In eerste instantie waren we van plan om filmavonden in het land te organiseren met een spreker die vooraf wat zou vertellen over Richard Wurmbrand, maar dat gaat nu niet. Daarom doen we het nu op deze manier. Via deze film willen we een stem geven aan vervolgde christenen. We tonen de film niet alleen om te laten zien hoe erg de situatie van deze broeders en zusters is. We willen kijkers ook een spiegel voorhouden: wat hebben vervolgde christenen tot ons te zeggen?”

Hoe houdt Richard Wurmbrand, de grondlegger van jullie stichting, jou een spiegel voor?
“In moeilijke omstandigheden bleef hij gericht op Jezus en van daaruit deelde hij het Evangelie met de mensen om hem heen. Wat mij ook inspireert is zijn lef om tegen de stroom in te zwemmen. We leven in een samenleving waarin we er alles aan doen om elkaar zoveel mogelijk te respecteren. Totdat je een mening uitdraagt zonder water bij de wijn te doen. De Bijbelse boodschap is goed nieuws, maar kan ook een steen des aanstoots zijn. Wurmbrand was bereid om daarvoor een dure prijs te betalen: hij verdween achter de tralies. Hij had ook andere opties. Terwijl andere dominees de veilige route kozen door te zwijgen, was de waarheid van Gods Woord voor hem belangrijker dan de communistische staat. En daar maakte hij geen vrienden mee. Daarnaast bad hij voor de mensen die hem het leven zuur maakten, hem zelfs martelden. Als christenen weten we dat de opdracht om onze vijanden lief te hebben in de Bijbel staat. Maar als iemand in zo’n situatie het ook écht doet, leert mij dit dat het Evangelie geen theoretische waarheid is.”

We leven in een onzekere, verwarrende tijd. Denk jij dat de boodschap van Wurmbrand en SDOK nu anders bij ons binnenkomt?
“Dat zou goed kunnen”, antwoordt Richard. “Als SDOK hopen we dat deze crisis mensen dichterbij God brengt en Hij het ten goede zal gebruiken. We weten nog niet of dat het geval zal zijn. Daarom wil ik geen grote woorden gebruiken. Maar ik ben ervan overtuigd dat mensen in Nederland het geheim van ons geloof kunnen ontdekken. Een NRC-columnist schreef onlangs dat ze het juist tijdens de coronacrisis als een groot gemis ervaart dat ze niet met God is opgevoed. God heeft ons geen comfortabel leven beloofd, maar wel een leven in vrede als we dicht bij Hem blijven. Dat mogen we nu uitdragen. De vele online kerkdiensten zijn daarvoor ook een mooi middel.”

"God heeft ons geen comfortabel leven beloofd, maar wel een leven in vrede als we dicht bij Hem blijven. Dat mogen we nu uitdragen."

De coronacrisis houdt uiteraard ook de vervolgde kerk bezig. Hoe merk je dat?
“Een christen uit Noord-Korea vertelt over de crisis in het land, mede door het coronavirus. Ze schrijft: 'Ik voel me hoopvol terwijl ik bid. De hele situatie rondom het coronavirus is zeer ernstig. Ik heb het gevoel dat we hier allemaal zullen sterven door verhongering of door besmetting met het virus. Beiden zijn dodelijk en veroorzaken wanhoop, maar nu ik de Heere ken, is mijn angst verdwenen.' Een bemoediging en aansporing voor ons om niet bij de pakken neer te zitten, maar het hoofd omhoog te heffen en onze hoop op God te stellen. In verbondenheid met onze vervolgde broers en zussen in Noord-Korea.”

Normaal gesproken zou broeder Enfu, voorganger van een huiskerkgemeente in Peking, afgelopen maand spreken bij een SDOK-predikantensymposium in Nederland. Vanwege corona is dit symposium uitgesteld. In zijn land is het virus ontstaan. Wat vertelt hij jou over de coronacrisis?
“Dat de Chinese autoriteiten nu zo druk zijn met het bestrijden van corona, dat het sluiten van kerken nu geen prioriteit heeft. Alle aandacht van de politie en de veiligheidsdiensten gaat nu uit naar corona. Officieel is het verboden om online te streamen. Toch gebeurt het volop, zodat de kerk ook in deze tijd door blijft gaan. Ook de ondergrondse kerk van broeder Enfu zendt diensten uit via internet. Ook probeert zijn gemeente juist in deze situatie proactief het Evangelie te delen. Wanneer ze even het huis uitgaan voor boodschappen proberen christenen als het even kan in een paar minuten de essentie hun geloof door te geven. Enfu ziet dat mensen juist in deze tijd openstaan voor de boodschap van Jezus.”

Het symposium met deze broeder is uitgesteld naar 11 september. Wat kunnen bezoekers van deze bijeenkomst verwachten?
“Broeder Enfu zal duidelijk maken wat de gevolgen zijn van het toegenomen restrictieve beleid van de Chinese overheid voor christenen in het land. Bezoekers zullen ook te horen krijgen dat ondanks vervolging ook in China de kerk blijft groeien. Hier hebben we alle vrijheid, maar lopen de kerken leeg. Dat roept de vraag op wat in geestelijk opzicht een grotere bedreiging is voor de kerk: vrijheid of vervolging? Omdat Enfu tien jaar in de Verenigde Staten heeft gewoond, kan hij de situatie in China vergelijken met het leven van westerse christenen. Tijdens het middagprogramma zou worden nagedacht over de vraag hoe christenen zich weerbaar kunnen maken tegen geestelijke machten en krachten die Gods Koninkrijk bedreigen, zowel in China als in Nederland.”

Lees hier meer over de twee gratis films die SDOK aanbiedt.

CIP.nl maakte met Richard Groenenboom de videoserie ‘Wat we kunnen leren van vervolgde christenen’. Klik hier om de video’s te bekijken.