schalk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 april 2020 door Redactie

Dringende oproep van politici: "Bezoek geen kerkgemeenschap maar blijf thuis"

Vorige week maakte het kabinet bekend dat bijeenkomsten en evenementen tot 1 juni zijn verboden. Daarbij werd echter een uitzondering gemaakt voor religieuze samenkomsten. Deze mogen met maximaal dertig personen doorgaan. Er zijn kerken die daar gebruik van maken. Minister Fred Grapperhaus (Justitie) en SGP-leider Kees van der Staaij roepen kerken echter op om niet de grens op te zoeken.

Van der Staaij benadrukte volgens het Reformatorisch Dagblad afgelopen woensdag na het Kamerdebat dat er zo weinig mogelijk mensen aanwezig moeten zijn bij kerkdiensten. “Als de voorgang van kerkdiensten ons lief is, laten we dan wijs met de regels omgaan. En het aantal aanwezigen bij kerkdiensten echt overal beperken tot zo weinig als nodig is.” Ook Peter Schalk, senator namens de SGP, sloot zich bij deze oproep aan in het medium: “Als reformatorische kerken hebben wij in dezen een verantwoordelijkheid tegenover onszelf, tegenover andere kerken en tegenover de rest van de samenleving.”

Donderdagavond zat Van der Staaij bij de talkshow Op1 waar hij opnieuw stelde dat kerkdiensten met zo min mogelijk mensen moeten plaatsvinden. Daarmee doelt hij niet op het wettige maximum van dertig, maar het minimumaantal mensen dat nodig is om een dienst online uit te kunnen zenden.

Het Reformatorisch Dagblad sprak ook met minister Fred Grapperhaus. Hij stelde in het interview onder andere dat de regering met een noodwet in staat is om ook een grondwettelijke vrijheid als het houden van kerkdiensten te kunnen verbieden. Hij wil dat echter niet doen omdat we volgens hem niet zo’n land zijn. “Ik doe een beroep op de gemeenschapszin van kerkgangers en van voorgangers. Ga in solidariteitsgemeenschap met de zieken en de kwetsbaren. Bezoek geen dienst in uw kerkgemeenschap maar blijf thuis.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.