coronadebat
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 april 2020 door Patrick Simons

Dit vertelden Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers tijdens het vierde coronadebat

Woensdag vond het vierde debat rondom de coronacrisis plaats. Kees van der Staaij (SGP) riep in het debat het kabinet op om vooral het gezonde boerenverstand te blijven gebruiken. Daarbij doelde hij onder andere op meer testen. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers complimenteerde het kabinet en legde de nadruk op saamhorigheid: "Gelukkig hebben we elkaar nog." 

Van der Staaij begon en eindigde zijn bijdrage aan het debat met woorden uit de bekende Matthäus-Passion. Voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zal deze muzikale vertolking vna het lijden en sterven van Jezus Christus nergens in Nederland worden uitgevoerd. “Heel onwerkelijk”, aldus de fractievoorzitter van de SGP. "Het is zomaar een voorbeeld hoe diep de strijd tegen het coronavirus ingrijpt in ons samenleven.”

Gert-Jan Segers legde in zijn bijdrage vooral de nadruk op de saamhorigheid in onze samenleving. Hoewel er op dit moment veel wegvalt, vindt hij het mooi om te zien dat er veel verantwoordelijkheidsgevoel, saamhorigheid en naastenliefde is. “Gelukkig hebben we elkaar nog. En dan zeg ik het kabinet na: alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.”

Van der Staaij sprak zijn waardering uit voor mensen die in deze tijd ‘gewoon’ doorwerken. “En wat fijn dat ‘ons dagelijks brood’ niet uit China komt, maar dat onze eigen boeren juist nu stáán voor een stabiele voedselvoorziening. Ik vraag ook bijzondere aandacht voor geestelijke verzorgers. Zijn zij nu al aangewezen als vitaal beroep?”

Meer testen
De fractievoorzitter riep het kabinet op om juist bij alle ingewikkelde berekeningen en modellen gebruik te maken van gezond boerenverstand en het zekere voor het onzekere te nemen. “Gezond boerenverstand zei het al voordat de modellen het nodig vonden: we moeten meer testen. Zorgwerkers en kwetsbare mensen lopen gevaar. Is bij het tekort aan testen gelijk het alternatief: helemaal niets? Waarom werken we niet meer met temperatuurmetingen, bijvoorbeeld voor reizigers die via Schiphol binnenkomen?”

Ook Gert-Jan Segers vroeg zich af wat er precies gebeurt met reizigers die het land binnenkomen. “Vindt er op Schiphol al een gezondheidscheck plaats bij mensen die uit onder andere New York hier landen? Ik hoop dat daar goede maatregelen voor worden genomen. En hoe voorkomen we toerisme uit bijvoorbeeld Duitsland tijdens het paasweekend?”

Hulp aan Europa
Natuurlijk kwam ook de hulp aan Europa ter sprake. “Vrijwel alle EU-lidstaten worden geraakt”, stelt Van der Staaij. “De SGP is ervóór om andere zwaar getroffen landen zoals Spanje en Italië te helpen. Maar ik zeg daarbij dat we geen stappen moeten zetten richting een transferunie. Kunnen we erop rekenen dat dit de koers van het kabinet blijft?”

Segers, die al eerder pleitte voor uitgebreide hulp aan andere landen in Europa, kwam hier ook in zijn vragen weer op terug. “Er was de afgelopen dagen onduidelijkheid over onze bijdrage aan Europese solidariteit in deze crisis. Ik heb ook gezien hoe de minister van Financiën zijn inzet verhelderd heeft, dank daarvoor. Is de minister-president bereid onze inzet voor Europese samenwerking en solidariteit ook in dit debat te onderstrepen?”

Heer, erbarm u
“Het verdrietige van deze periode is dat we steeds meer mensen moeten missen”, aldus Segers. “Mensen die heel ziek zijn en steeds meer mensen die overlijden aan de gevolgen van dit virus. Ik wens iedereen die daar in de nabije omgeving mee te maken heeft heel veel sterkte.”

Zoals gezegd sloot Van der Staaij af met woorden uit de Matthäus-Passion: ‘Erbarme Dich’. “Woorden waarmee ik mijn bijdrage zou willen besluiten: Heer, erbarm u over ons.”


Corona
- 22 redenen om als christen niet bang te zijn voor het coronavirus
- Jacko is actief op de corona-afdeling: "Een zieke zei: 'Als je Jezus hebt, maakt het eigenlijk niet zoveel meer uit'"
- Megakerken in Zuid-Korea openen hun deuren voor eerste samenkomsten na coronacrisis
- 4 verhalen uit de Bijbel die christenen helpen om de coronacrisis te duiden
- Reformatorisch echtpaar overleeft op wonderlijke wijze corona: "Mogen getuigen dat God ons leven heeft gered"
Meer over Corona »

Reacties

R
Met alle respect voor Kees van der Staaij, maar spreken over "...een tijd van verdriet en rouw..." lijkt me niet passend. Het is allemaal nogal relatief. Zie bijvoorbeeld het aantal griepslachtoffers 2 jaar geleden. En wie verder teruggaat in de geschiedenis zal meer voorbeelden zien. Natuurlijk zijn er voorbeelden van schrijnende persoonlijke situaties, maar in de Tweede Kamer dienen de zaken volgens mij in een breder perspectief te worden gezien.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.