prostitutie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 april 2020 door ChristenUnie

ChristenUnie wijst op 'stille ramp' in prostitutie: “Veel meer actie kabinet nodig”

De ChristenUnie wil dat het kabinet veel meer actie onderneemt voor vrouwen en mannen in de prostitutie die door de coronacrisis in de problemen komen. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf voltrekt zich in de prostitutie momenteel een ‘stille ramp’. “Zij vallen vaak buiten alle regelingen die het kabinet nu optuigt.”

Door de coronacrisis vallen de reguliere inkomsten van prostituees weg. Omdat zij – veelal vrouwen – vaak niet zijn ingeschreven als ZZP’er, krijgen ze daarvoor geen enkele compensatie. Andere prostituees hebben geen recht op bijstand omdat ze nog niet lang genoeg in Nederland verblijven. Bovendien bevinden ze zich vaak in een afhankelijkheidsrelatie, hebben hoge lasten en worden fysiek of financieel gedwongen om toch te gaan werken. Omdat de bordelen sluiten, ontvangen zij klanten nu thuis of gaan ze als escort op bezoek, met alle risico’s voor hun eigen gezondheid en de volksgezondheid in het algemeen. Volgens de ChristenUnie is veel meer actie van het kabinet nodig.

Stieneke van der Graaf (ChristenUnie): “Daar waar de hele samenleving wordt platgelegd, werken mensen in de prostitutie noodgedwongen door. We voelen allemaal aan dat dat niet gezond is. Zij gaan, vaak gedwongen, in onveilige omstandigheden door met hun werk. De toename van het aantal advertenties op internet doet een grote verschuiving naar de thuisprostitutie vermoeden. Ik verwacht hier veel meer actie van het kabinet. Online-advertenties moeten stoppen, prostituees moeten gebruik kunnen maken van de financiële regelingen die nu zijn opengesteld voor zzp’ers en er moet hulp zijn voor vrouwen die nu het moedige besluit nemen om uit de prostitutie te stappen. Er vindt een stille ramp plaats en het kabinet doet te weinig.”

De ChristenUnie doet de volgende voorstellen:
- Verbod op online-advertenties voor prostitutie
- Openstellen financiële regelingen voor prostituees, ook als zij daar strikt genomen nu niet onder vallen
- Extra ondersteuning voor mensen die uit de prostitutie willen stappen

CIP sprak eerder met Frits Rouvoet over de situatie op de wallen. Lees hier: Veel christenen juichen na sluiting Wallen vanwege corona - Frits Rouvoet ziet dat toch anders

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.