Hartje NPV
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET DE NPV

 

Kiezen makkelijk? Lang niet altijd…

Kiezen is soms best moeilijk. Er zijn van die dagen dat zelfs alledaagse vraagstukken moeilijke keuzes zijn. Laat staan de vragen die ons leven betreffen: de medische of ethische keuzes. En hoe weet je überhaupt dan hoe je moet kiezen als je er nog nooit mee te maken hebt gehad? Als je niet precies weet wat wel en niet mogelijk is. Als je je afvraagt wat de Bijbel erover zegt.

Elk mensenleven is waardevol: van het prille begin tot in de hoge ouderdom. De NPV komt op voor dit leven.
Als je nú de tijd neemt om na te denken over levensvragen, kun je dat in alle rust doen

Ik moet denken aan die jonge vrouw die me pas aansprak tijdens een bijeenkomst op kantoor: ‘Die brief van de overheid over orgaandonatie… tja, die heb ik maar even op een stapeltje gelegd. Daar moet ik nog ’s naar kijken.’ Uitstelgedrag! Herken je het? Ik wel. Tegelijkertijd zoemt er een bekende titel van een boek door mijn hoofd: ‘Later begint vandaag!’ Stel niet uit wat je vandaag kan doen. Een les voor mezelf. Misschien ook voor jou?

Als je nú de tijd neemt om na te denken over levensvragen, zoals de vraag: 'Wil ik wel of geen orgaandonor zijn?', kun je dat in alle rust doen. In gesprek met hen die belangrijk voor je zijn. Dat geeft houvast in de toekomst.

1 juli 2020 komt dichterbij. Zo ook de vraag welke keuze jij gaat maken met betrekking tot orgaandonatie – als je dat nog niet hebt gedaan. Misschien worstel jij wel met deze keuze. De een zegt dit, de ander zegt dat… ik weet het niet (meer)!

De NPV heeft diverse keuzehulpen* ontwikkeld die je hierbij kunnen helpen. In deze vlog vertel ik je waarom de NPV keuzehulpen ontwikkelt. En hoe deze je kunnen helpen bij het maken van je eigen keuzes.

Bijbelse waarden en normen zijn de leidraad bij de keuzehulp orgaandonatie

De keuzehulp orgaandonatie is een digitale mogelijkheid om u of jou te helpen bij het maken van keuzes over dit onderwerp. Hij kan gemaakt worden op ieder willekeurig moment en bestaat uit opdrachten, informatie, gespreksvragen, filmfragmenten, ervaringsverhalen en bijdragen van deskundigen. De onderwerpen die aan bod komen variëren van praktische informatie over het proces van orgaandonatie tot handvatten voor ethische dilemma’s. Dit helpt je te ontdekken wat voor jou belangrijk is bij het maken van een keuze over orgaandonatie. Bijbelse waarden en normen zijn hierbij de leidraad. Na het afronden van de keuzehulp wordt duidelijker welke keuze bij jou past.

De keuzehulp doorlopen en het nog moeilijk vinden? Dat kan en is ook niet gek. Weet je hoeveel bewuste en onbewuste zaken een keuzeproces beïnvloeden?! Jouw persoonlijke ervaringen bijvoorbeeld kunnen een belangrijk onderdeel hierin zijn. Dan kan een onderwerp als orgaandonatie ineens zomaar heel dichtbij komen. Wil je hierin graag meedenken van iemand? Weet dan dat we bij de Advieslijn beschikbaar voor je zijn. Niet dat wij alle antwoorden voor je weten, maar we kunnen wel met je meedenken waar het jouw eigen vragen betreft. In de wetenschap dat er Eén is Die boven al jouw keuzes staat. Je wordt opgeroepen je verantwoordelijkheid te nemen in afhankelijkheid van Hem. Dan mag je je keuzes in vrijmoedigheid maken en er rust in vinden, wat jouw keuze dan ook is.

*naast de keuzehulp orgaandonatie hebben we ook keuzehulpen beschikbaar rond de thema’s: levenseinde, vruchtbaarheid en anticonceptie, 20 weken-echo.

Bekijk de keuzehulp orgaandonatie!

Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.