collecte
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

31 maart 2020 door Patrick Simons

Kerken in financiële problemen door coronacrisis

De eerste en belangrijkste zorg gedurende de coronacrisis is natuurlijk de volksgezondheid. Ook de economie heeft echter flink te lijden onder de crisis en dat merken de kerken ook. De inkomsten lopen terug waardoor veel kerkelijke gemeenten mogelijk in financiële problemen gaan komen. Dit kan zelfs leiden tot baanverlies, zo weet het Reformatorisch Dagblad te melden.

Het medium sprak met de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) over de situatie. Eigenlijk hebben de meeste kerken drie bronnen van inkomsten: collectes, ruimtes die verhuurd worden aan andere partijen én giften. Dat loopt tijdens deze crisis allemaal terug. Het gevolg is dat veel kerken en gemeenten te maken krijgen met een flinke daling in hun inkomsten. Bovendien lijkt het erop dat kerken ook nog eens buiten de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) vallen.

Jos Aarnoudse, directeur van de landelijke vereniging van kerkrentmeesters VKB, ziet dat kerken andere manieren zoals digitale collecten invoeren om het gat te vullen. Toch krijgt men dan alsnog te maken met de financiële gevolgen van de coronacrisis. “Hoe het ook zij, ons bereiken veel signalen van kerkrentmeesters dat deze ontwikkeling forse gevolgen kan krijgen voor de instandhouding van hun kerk.”

Lees meer in het Reformatorisch Dagblad.


Corona
- 22 redenen om als christen niet bang te zijn voor het coronavirus
- Jacko is actief op de corona-afdeling: "Een zieke zei: 'Als je Jezus hebt, maakt het eigenlijk niet zoveel meer uit'"
- Megakerken in Zuid-Korea openen hun deuren voor eerste samenkomsten na coronacrisis
- 4 verhalen uit de Bijbel die christenen helpen om de coronacrisis te duiden
- Reformatorisch echtpaar overleeft op wonderlijke wijze corona: "Mogen getuigen dat God ons leven heeft gered"
Meer over Corona »

Reacties

B
Nu denk ik dat als de kerk eerlijk openkaart speelt over de financiële situatie in kerkblad of vanaf de preekstoel er mensen echt wel hart hebben voor hun kerk en naar hun mogelijkheden zullen kijken en de tekorten aan zullen vullen.
Het RD vergeet als 3e of 4e mogelijkheid om aan financiële middelen te komen, de AKB (Algemene Kerkelijke Bijdrage). Die wordt vrijwel altijd per maand digitaal overgemaakt door leden van die (wijk)gemeente. Het salaris van een of meer predikanten staat daardoor vast en de dominee wordt in feite niet betaalt uit 'levend geld' (van collecten).
E
Opnieuw een aanmoediging om terug te gaan naar de Bijbelse vorm van gemeente. Lichaam van Christus zijn door alles samen te delen waar nodig; Hand.2:42-47. En bij het samen zijn heeft een ieder iets; 1 Koe.14:26

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.