God weggezet
In onze consumptiemaatschappij hebben we God, oneerbiedig gezegd, in de hemel weggezet. Alleen bij trouwen en rouwen is er voor Hem soms nog een plekje. Veel onzekerheden dekken we af met een goede bankrekening, leuke baan, mooie vakantie en fijne vrienden. Waar we vroeger God en elkaar (nodig) hadden, benaderen we nu onze zorgverzekering en nemen plaats op de bank van huisarts en psycholoog.
We leven in een maatschappij waar zelfredzaamheid, zelfbeschikking, individualiteit en tolerantie de belangrijkste pijlers zijn. Het geeft recht en vrijheid maar géén verbondenheid. De vrije markt, welvaart en het geld leken belangrijker dan welzijn en het omzien naar elkaar. We wilden waarschijnlijk wel, maar hadden geen tijd of moesten uitrusten van de tredmolen van het werk waarmee we onze welvaart financierden. Nu blijkt onze welvaart op een zeer wankel fundament gebouwd te zijn. Twee weken uitval van economische activiteiten en we moeten vrezen voor het ergste.
Kerk-eilandjes
Bovengeschetst leven is ook verweven met mijn eigen reformatorische kerkkring. ‘k Zie nog die welvarende foto’s bij de Biblebelt-tentoonstelling in het Utrechts museum vorig jaar. Dienen wij nog wel dezelfde God als mijn opa, die geen verzekeringen had, altijd uitdeelde en precies genoeg geld overhield voor ziekte en begrafenis? In deze corona-ellende verwijst mijn kerkverband naar de Heere in de hemel en Zijn oordelen over ons land. Als kerkmens begrijp ik hoe zij dit bedoeld, maar is dit nu een hoopvolle boodschap voor de samenleving? Waar waren onze dankbare lofzangen en getuigenissen toen Hij duizenden zegeningen zond? De duivel die ook een onzichtbare werkelijkheid is, laat ons liever alleen geloven in een vertoornde God dan in een God Die Zich liefdevol ontfermt. Kerk-eilandjes en godsdienst vindt hij totaal geen probleem; Bijbels leven wel. Dat is zoals de Heere Jezus in het Nieuwe Testament, Die neerknielde naast de minste mens op aarde. Ons past nu alleen ootmoedig gebed en dankbare daadkracht.
Echt van waarde
Eén coronawind over ons zorgvuldig geplande kerkelijke- en maatschappelijke leven en alles kwam in de laagste versnelling of tot stilstand. In deze plotselinge crisis werd snel duidelijk wat écht van waarde is. Het benadrukt het belang van gemeenschappen, saamhorigheid en het omzien naar elkaar. Misschien zullen we blijvend een deel van onze rechten, vrijheden en welvaart moeten inleveren. Maar overal zie je ‘geloof, hoop en liefde’ ontstaan in hartverwarmende initiatieven. Dan ben ik ondanks alle zorg verwonderd en hoopvol. In veel plaatsen worden er weer pannen soep bij ouderen bezorgd, zijn er acties voor verpleegkundigen en spreken we met warmte over de vakkenvullers die zorgen dat het dagelijks brood weer in de winkels ligt.
Laten wij er als christenen vooral nog een schepje bovenop doen, door blijvend goed te doen in onze omgeving. In kleine dingen kunnen we groot verschil maken. We mogen toch rust en zekerheid uitstralen die ervaren wordt door het geloof in Jezus Christus? Onze taal hoeft niet mooier te zijn dan staat omschreven in de Bijbel.
Paasfeest
Binnenkort zal het weer Pasen zijn. God, de Schepper van hemel en aarde, werd zichtbaar door Zijn Zoon Jezus naar deze aarde te laten gaan. De kerkelijke leiders uit die tijd vermoorde deze goeddoende Man. Maar Hij overwon de dood en is na hemelvaart de hemelse Hoop voor een wereld in nood. Straks met Pinksteren herdenken we dat God, Zijn Heilige Geest hier op aarde als Trooster gaf. Hij wilde voelbaar worden in de werkingen van Zijn Geest, om ons dagelijks bij te kunnen staan. Daarom gun ik ons mooie Nederland weer meer Mysterie: Hemelse Hulp in Hollandse stilte. Iedereen ondanks alles een rijk gezegend Paasfeest toegewenst!
Corona
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
Meer over Corona »
