aarde
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

01 april 2020 door Jeffrey Schipper

Wordt de aarde waarop wij leven ook de nieuwe aarde?

'Wordt de huidige aarde waar wij nu op leven uiteindelijk ook de nieuwe aarde? Daarover wordt ruzie gemaakt in onze kerkelijke gemeente', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. J. J. Tigchelaar geeft antwoord.

"De aarde is des Heeren, er is een huis van de Vader, maar dat betekent niet dat Hij daar zelf ook woont. Wij hebben een schat in de hemel, maar we leven toch ook niet altijd naast het bankkluisje? Ook op de aarde kan hemelse vreugde zijn. (...) We zijn burgers van Gods Koninkrijk, wat zowel in de hemel als op de aarde bestaat. Nederlandse onderdanen wonen ook niet automatisch in Nederland.

Wij moeten de aarde niet minachten of alleen als iets tijdelijks zien. In de herschepping aan het einde van de tijd wordt de aarde niet afgeschreven. Er vindt een noodzakelijke radicale reiniging van de aarde en het luchtruim plaats. Daarom spreekt de Schrift van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Daar zullen dieren zijn. In Jesaja 65 worden de leeuw en het lammetje in vrede samen genoemd. Is de natuur en het dierenrijk daar opeens zonder mensen? Zouden zonder zondeval Adam en zijn nageslacht op een gegeven ogenblik ook de aarde voor de hemel verlaten hebben? Die vraag gaat verder dan de vraag of er herkenning zal zijn in de hemel en of overledenen weten wat er nu op de aarde geschiedt.

Het belang van de nieuwe aarde als woonplaats voor de gelovig gestorvenen vinden we in Openbaring 21. Uit de hemel zal het nieuwe Jeruzalem neerdalen op de herschapen aarde. Wat zou het nut, vraag ik dan, daarvan zijn wanneer er geen mensen op die aarde zijn? Hier ligt voor mij een van de sterkste aanwijzingen en dit bepaalt mijn standpunt. Dit wordt ondersteund door wat Paulus schrijft aan de gemeente van Korinthe (2 Kor. 5:1 en 2): 'Wij weten immers dat ... wij een huis hebben ... eeuwig in de hemelen ... wij verlangen er vurig naar met onze woning, die uit de hemelen, is overkleed te worden'", aldus de hervormde emeritus-predikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

J
beste dominee Tigchelaar, het is een interessant verhaal, maar ik houd het toch maar bij openbaringen 21 vers 1, En ik zag een nieuwe hemel en een nieuw aarde, want de eerste hemel en de eerste aarde waren voorbijgegaan. In Jesaja 65 vers 17 wordt al geprofeteerd over een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, zie verder in Hebreeën 1 vers 10, 11 en 12.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.