Nieuws

10 maart 2009 door Rik Bokelman

Sterke groei atheïsme Amerika

Uit een breed opgezet onderzoek naar religie in de Verenigde Staten in 2008 blijkt dat het percentage christenen afneemt en dat steeds meer Amerikanen zeggen in het geheel niet gelovig te zijn. Vijftien procent van de ondervraagden zei in 2008 ongelovig te zijn, tegen 14,2 procent in 2001 en 8,2 procent in 1990.

Methodisten, lutheranen en aanhangers van episcopale kerken vormen ook een steeds kleiner deel van de Amerikaanse samenleving. In 2008 vormden christenen 76 procent van de volwassen bevolking in de VS, tegen 77 procent in 2001 en 86 procent in 1990. In zeven jaar tijd nam het aantal protestanten af van ruim 17 procent tot 12,9 procent.

De uitslag van het onderzoek naar religieuze identiteit van het Trinity College in Hartford werd maandag bekendgemaakt. De onderzoekers constateren dat het atheïsme zich in alle staten verbreidt. De groei van atheïsme heeft gevolgen voor het aantal formele huwelijksinzegeningen en religieuze begrafenissen. Dertig procent van de gehuwden zei geen kerkelijke inzegening te hebben gehad; 27 procent zei geen religieuze begrafenis te wensen.

Ongeveer twaalf procent van de Amerikanen zegt in een hogere macht te geloven, maar niet in een persoonlijke God. Sinds 1990 is er een lichte groei - van 1,2 procent- te bespeuren in het aantal mensen dat aansluiting zoekt bij nieuwe religieuze bewegingen zoals Scientology, Wicca en Santeria (afkomstig uit het Caribisch gebied).

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify