kerkleiden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

30 maart 2020 door Patrick Simons

Fantastisch: dominee preekt ondanks coronacrisis tóch voor volle kerk

Nu kerkdiensten in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus geen doorgang kunnen vinden, moeten er creatieve oplossingen worden bedacht. De meeste kerken doen dit simpelweg door diensten te streamen. Dat doet ook de Herengrachtkerk in Leiden. Dominee en fotograaf Maarten Boersema bedacht echter nóg een bijzonder creatieve oplossing.

Om toch een beetje het idee te krijgen dat er mensen in de kerk zaten, bedacht de predikant namelijk een plan. Hij vroeg aan zijn meer dan 300 gemeenteleden om een foto van zichzelf te maken en deze door te sturen. Hij printte de foto’s vervolgens uit en plakte deze op de stoelen in de kerk. Dat leverde fantastische beelden op. De NOS ging langs om met Boersema te spreken. “Normaal zitten hier mensen van vlees en bloed”, vertelt hij. “Nu hangen er een paar papiertjes waar afbeeldingen, selfies van mensen op staan.”

“Ik ben predikant en fotograaf”, vertelt Boersema. “Ik denk een beetje in beelden en ik vind dit wel een heel sterk beeld. We kunnen niet bij elkaar komen in de kerk, maar dit laat zien dat we toch verbonden zijn met elkaar, maar we zijn vooral verbonden met God.”

Overigens is Boersema niet de eerste die dit idee uitvoert. Een pastoor in Italië deed enkele weken geleden hetzelfde. “Het werkt”, vertelt Boersema voor de camera van de NOS. “Er is een verschil. Ik zie mensen en ik heb het gevoel dat de kerk toch niet helemaal leeg is.”

Tot slot getuigt de predikant op indrukwekkende wijze over wie God is: “Hij kijkt in liefde om naar de mens en wijst de weg naar herstel en bevrijding. In tijden zonder corona maar ook in tijden mét corona."

Bekijk de hele reportage bij de NOS.


Corona
- 22 redenen om als christen niet bang te zijn voor het coronavirus
- Jacko is actief op de corona-afdeling: "Een zieke zei: 'Als je Jezus hebt, maakt het eigenlijk niet zoveel meer uit'"
- Megakerken in Zuid-Korea openen hun deuren voor eerste samenkomsten na coronacrisis
- 4 verhalen uit de Bijbel die christenen helpen om de coronacrisis te duiden
- Reformatorisch echtpaar overleeft op wonderlijke wijze corona: "Mogen getuigen dat God ons leven heeft gered"
Meer over Corona »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.