Unsplash duim omhoog
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

Auteur: Nelleke de Wit

Coronadagboek 25 maart 2020: De meeste mensen deugen inderdaad

Gaat Rutger Bregman gelijk krijgen met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’? Staaft het gedrag van mensen in deze crisis zijn stelling dat crisistijd verbinding geeft en het beste in mensen naar boven haalt?

Schokkend vind ik de berichten over militairen in Spanje die gestorven bejaarden in hun bed vinden als ze verpleeghuizen moeten desinfecteren. Alleen gelaten. De tranen biggelen over mijn wangen. Wat vreselijk dat deze mensen waarschijnlijk eenzaam hebben moeten sterven.

Schande wordt ervan gesproken. Begrijpelijk.

Ik moet denken aan mijn vader. Hij stierf in januari dit jaar. We hadden geen goede band. Toch vond ik het belangrijk dat er altijd iemand bij hem was in de laatste fase. Ik kan me niets afschuwelijker voorstellen dan eenzaam sterven.

Maar toch, als ik bedenk hoe ík mij zou voelen als verzorgende, met een toenemende stroom aan zieken en geterroriseerd door magere Hein, dan moet ik bekennen dat ik niet weet wat ik zou doen. Ik zou ik me overspoeld voelen, onmachtig en ontmoedigd. De wellicht ontbrekende beschermende medische hulpmiddelen en mijn kinderen in mijn achterhoofd (waarvoor ik graag nog wat langer meega dan vandaag), denk ik dat ook ik weleens eieren voor mijn geld zou kunnen kiezen.

Deugen deze mensen niet, of hadden ze te maken met onmogelijke keuzes? Geen idee of dit de afweging was, maar wie zegt dat het niet zo is?

In ons eigen land zie ik in deze fase van de crisis allerlei mooie initiatieven ontstaan. Van het spontaan opvangen van kids van zorgpersoneel, het vrijwillig in quarantaine gaan met een wildvreemde met COPD en het bellen van eenzame ouderen. Linkse aanhangers die onze rechtse premier (terecht) complimenteren met zijn koele hoofd in crisistijd.

En wat dacht je van de medische wereld die alles uit de kast haalt? Met stijgende verwondering lees ik in de media over hen die zich een slag in de rondte werken, in strijd tegen dit virus, om zoveel mogelijk mensenlevens te kunnen redden.

Een arts die op inventieve wijze uitvindt hoe hij een beademingsapparaat in plaats van voor één persoon voor negen personen kan gebruiken, een microbioloog die bedenkt dat het bloedplasma met antistoffen van ex-coronapatiënten weleens helpend zou kunnen zijn om te voorkomen dat mensen op de IC belanden. En wat dacht je van alle inspanningen om voldoende beademingsapparatuur tijdig, maar op eerlijke wijze, via een verdeelsleutel op basis van urgentie, in het land te krijgen, of een initiatief om babyfoons in te zamelen om zo efficiënt mogelijk te kunnen communiceren op afdeling…

Het minste dat ik kan doen is dankbaar zijn voor zoveel slagkracht, innovativiteit en inzet.

Ik kan ook niet anders dan mensen in deze situatie het voordeel van de twijfel geven. De meeste mensen deugen wel degelijk.

Hoewel ik niet alle standpunten deel uit het volgens Matthijs van Nieuwkerk ‘magistrale’ boek van Rutger, ben ik het op dit punt gloeiend met hem eens en applaudiseer ik in mijn hart 24/7 voor iedereen die zich zo ongelofelijk inzet!

Nelleke de Wit (39) is getrouwd met Marco (38) en moeder van Thomas (9) en Eva (6). In het dagelijkse leven is ze ondernemer, auteur en trainer bij Powervrouwen en TotalBalance. Persoonlijke ontwikkeling en levenskunst hebben haar hart en in haar dagboek beschrijft ze hoe ze de crisis rondom het Coronavirus beleeft nu ze noodgedwongen thuiszit met haar man en kinderen

Dagelijks het dagboekfragment ontvangen? Tijdens werkdagen ontvang je het fragment in je mailbox. Meld je hier aan. Alle dagboekfragmenten lezen? Kijk dan eens hier!


Coronadagboek
- Coronadagboek vrijdag 27 maart: Gaan met die banaan
- Coronadagboek 20 april: Een hele generatie weggevaagd
- Coronadagboek maandag 23 maart: Goed nieuws voor control freaks
- Coronadagboek donderdag 2 april: Vive la vie!
- Coronadagboek dinsdag 7 april: Het wordt iets té gezellig hier
Meer over Coronadagboek »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!