persco
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 maart 2020 door Patrick Simons

Eindelijk duidelijkheid: religieuze samenkomsten tot dertig personen niet verboden

Lang, heel lang was er onduidelijkheid. Dinsdagavond kwam daar dan toch het verlossende woord. Het ministerie van Justitie en Veiligheid maakt voor het landelijke verbod op samenkomsten en evenementen een uitzondering voor religieuze samenkomsten. Deze mogen doorgaan met maximaal dertig personen. Voor veel kerken betekent dit dat ze hun diensten gewoon kunnen blijven uitzenden zoals ze al deden.

Minster Ferd Grapperhaus gaat vandaag overleggen met verschillende kerkgenootschappen om het besluit nader toe te lichten. Even leek het erop dat de uitzondering alleen gold voor speciale religieuze samenkomsten zoals een Bar Mitswa of een doop. Het ministerie heeft nu echter duidelijkheid verschaft, ook op de website van de overheid. Er geldt een uitzondering voor bruiloften, begrafenissen, het vrijdagmiddaggebed in de moskee én kerkdiensten. Aan te raden is nog steeds om geen fysieke kerkdiensten te organiseren, maar deze uit te zenden. Ook daarvoor is de uitzondering echter handig, omdat men anders maar met drie man aanwezig mag zijn bij het maken van de uitzending.

Wel moeten de maatregelen van het RIVM gehanteerd worden. Er mogen maximaal dertig man aanwezig zijn en iedereen dient op een afstand van 1,5 meter van elkaar te blijven. Het verbod op samenkomsten en evenementen geldt voorlopig tot 1 juni van dit jaar. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) adviseert om tot die tijd enkel online diensten te verzorgen. Diezelfde oproep werd gedaan door het Contactorgaan Moslims en Overheid.


Corona
- Geloof en wetenschap combineren is voor deze christelijke topwetenschapper geen probleem
- Meer dan vijftig gemeenteleden besmet met corona na heropening kerk
- Vijf redenen waarom christenen niet in actie komen tegen coronamaatregelen (ten onrechte)
- "Mark Rutte begrijpt niet dat aanbidding meer is dan liedjes zingen"
- Coronamaatregelen leggen verschrompeld kerkbesef bloot
Meer over Corona »

Reacties

M
Laten kerken hun verantwoording nemen en inderdaad alleel de livestream gebruiken. We staan midden in de samenleving als Christen en moeten onze verantwoording nemen. Ik wens alke kerkgangers, sterkte en wijsheid in deze tijd. Kerkzijn verandert uiterlijk, en vraagt nu om veel creativiteit. MAAR JEZUS IS EN BLIJFT DEZELFDE.
L
CIV jullie moeten is wat minder mauwen, “ lang, heel lang” enz. Onzin, binnen een dag is er nu duidelijkheid.
P
We hebben van God ons gezonde verstand gekregen. Gewoon geen diensten, er zijn alternatieven genoeg. Zoek je iemand om je te helpen met live-streamen: https://www.studio21k.nl
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.