persco
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 maart 2020 door Patrick Simons

Boze brief Humanistisch Verbond aan minister over uitzondering religieuze samenkomsten: 'Stop ongelijke behandeling'

Gisteren kondigde het kabinet aan dat de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus worden aangescherpt. Samenkomsten tot dertig personen zijn toegestaan. Het Humanistisch Verbond heeft in ieder geval al van zich laten horen.

Het Humanistisch Verbond stuurde een brief naar minister Ferd Grapperhaus (Justitie) omdat men vindt dat er geen uitzondering gemaakt mag worden voor religieuze samenkomsten en noemt het besluit "onbegrijpelijk". Daarin geeft men aan het onbegrijpelijk te vinden dat er een uitzondering wordt gemaakt voor religieuze bijeenkomsten: 'Op social media gaven ook religieuze mensen aan deze aparte behandeling van religie niet te kunnen plaatsen. Het coronavirus is immers voor iedereen net zo gevaarlijk, godsdienstig of niet-godsdienstig. Het virus vraag van eenieder dezelfde offers, godsdienstig of niet-godsdienstig’, schrijft men in de brief.

Men stelt dat het maken van een uitzondering voor religieuze bijeenkomsten ‘niet passend is in een samenleving waarin religie en niet-godsdienstige levensbeschouwingen grondwettelijk gelijk dienen te worden behandeld’.

In de brief wordt verder gesproken over een ongelijke behandeling. ‘We moeten gezamenlijk en gelijkelijk de last dragen die de bestrijding van het coronavirus met zich meebrengt. Wij begrijpen niet dat u deze gelijkheid doorbreekt door een aparte status voor religieuze bijeenkomsten af te kondigen. Wij roepen u dringend op deze ongelijke behandeling per direct te stoppen.’


Corona
- Kerk in Sliedrecht luistert naar dringend verzoek Rutte en schrapt avonddiensten
- Worden christenen in Australië slachtoffer van een controlemaatschappij?
- Controlemaatschappij? Coronachaos bewijst ongelijk van complotdenkers
- CU-Kamerlid over afname effectiviteit vaccins: "Ook gevaccineerden hebben een verantwoordelijkheid"
- Goed idee om ongevaccineerden buiten te sluiten met 2G-beleid? Stefan Paas antwoordt
Meer over Corona »

Nog geen CIP+ lid? Klik hier.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Tsja, ik kan me de reactie van het humanistisch verbond wel voorstellen.
W
Mij ontgaat de noodzaak om nu te trouwen, te dopen of Bar Mitswa te doen. Als kerk heb je m.i. voldoende aan een voorganger die een overdenking houdt die via internet aan de gemeente wordt gedeeld. Alle jongelui in elke gemeente hebben verstand van die techniek en kunnen alle ouderen wel daarbij helpen. Het gaat om de verkondiging van het Evangelie, avondmaal, dopen, zingen komt later wel weer.
Toon meer reacties (4)