THDV noodfonds
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 maart 2020 door Tot Heil des Volks

THDV start noodfonds: ‘Juist nú is het tijd om in actie te komen’

Tot Heil des Volks (THDV) werkt dagelijks met kwetsbare groepen in de samenleving, zoals prostituees, verslaafden, dak- en thuislozen en kinderen in armoede. Het is voor deze groepen door alle maatregelen rondom het coronavirus een bijzonder zware en onzekere tijd. Want hoe kun je thuisblijven als je geen thuis hebt? Hoe overleef je als jouw werkplek, de Wallen, gesloten is en je inkomen plotseling wegvalt? Het THDV Noodfonds is bedoeld om in deze tijd hulp te kunnen blijven geven aan deze doelgroepen.

Bij THDV stapelen de hulpvragen zich op. Zo zijn er vorige week al 60 nieuwe aanmeldingen binnengekomen bij het project Scharlaken Koord (www.scharlakenkoord.nl – hulp en bewustwording rondom prostitutie). De nood is groot onder mensen die werken in de seksindustrie nu de Wallen opeens gesloten zijn. Marja Sijpestein (manager van Scharlaken Koord): "Via onze chat, app en website krijgen we dagelijks tientallen hulpvragen binnen. We bekijken wie er bijvoorbeeld recht heeft op een uitkering. We merken gelukkig dat de overheid echt haar best doet om regelingen te treffen. Maar voor de mannen en vrouwen die nergens recht op hebben, is het een schrijnende situatie. Zij zitten in hele hoge nood. We zijn blij dat we duizenden prostituees kunnen bereiken via onze digitale hulpverlening en er voor hun kunnen zijn."

Kortlopende hulpacties
Het THDV Noodfonds wordt gebruikt voor kortlopende hulpacties zoals voedselbonnen voor prostituees en gezinnen in armoede, maaltijden voor dak- en thuislozen en bemoedigingspakketten voor verslaafden. Een ander initiatief zijn de ‘Sammy-tasjes’; vol met allerlei materialen voor de kinderen die normaliter bij Het Fort (www.hetfort.org) komen, een THDV-project onder kinderen die in armoede leven. Juist in deze kwetsbare gezinnen neemt de spanning toe. Sammy-tasjes zijn gebaseerd op Sammy Schatkist, de mascotte van Het Fort.

Niets doen is geen optie
Gert Hutten (directeur van THDV): "Niets doen is voor ons geen optie. Wij zijn van oudsher een strijdbare, creatieve en flexibele organisatie. We zijn het gewend om anders te denken en in te springen op veranderingen. Juist nu het moeilijk is, willen we er zijn voor wie ons nodig heeft. We willen naast mensen staan en hen helpen waar we kunnen. Maar dit kunnen we niet alleen. Daarom hebben we dit noodfonds opgericht, zodat we ook anderen de gelegenheid geven om te helpen."

Via www.thdv.nl/noodfonds kunnen mensen doneren. Het geld wordt gebruikt voor kortlopende projecten tijdens de coronacrisis. Deze projecten kunnen in de loop van de komende weken wisselen. Gert: "We weten niet waar het de komende tijd naartoe gaat, hoe de dingen lopen. We bekijken per week, of eigenlijk per dag, waar behoeften liggen en spelen hier zo mogelijk op in."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.