Moeder kinderen bellen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

Auteur: Nelleke de Wit

Coronadagboek maandag 23 maart: Goed nieuws voor control freaks

Vandaag bemerk ik onrust bij mezelf.

We zijn een week onderweg met thuiszitten. De scholen zijn dicht en we zitten 24/7 op elkaars lip. Control freak als ik ben heb ik mijn professionele skills losgelaten op mijn huishouden. Een heuse risico-inventarisatie (hoe houden we het leuk met de kids, en wat gaat dit doen met mijn huwelijk, wat als we ziek worden), met een waar crisisplan tot gevolg.

Alles om een burgeroorlog in Huize De Wit te voorkomen. Want hoe zorg je ervoor dat de kids niet de hele dag al je aandacht en energie opsnoepen, of de tent afbreken wanneer ze hun energie kwijtmoeten? Hoe zorg je ervoor dat je zo weinig mogelijk de deur uit hoeft? En dat je huwelijk goed blijft, nu het een stuk lastiger is om even de deur achter je dicht te trekken, de boel de boel te laten, of één en ander even te laten garen in ’t sop?

Ons plan bestaat uit een prachtig dagschema (je kunt maar beter weten waar je aan toe bent), een taakverdeling (wanneer werkt wie en op welke m2 van dit huis) en een goed gevulde voorraadkast tot gevolg (nee, natuurlijk hamsteren wij niet; we doen altíjd de weekboodschappen tegelijk; dat begrijp je). En daarnaast een lijst met kansen die ik zie in crisistijd. Om het moreel hoog te houden.

Het leven is tenslotte 10% wat er gebeurt en 90% hoe je erop reageert!

Iets waar ik heilig in geloof. En iets waarmee ik op dit moment evenzo worstel, getuige mijn onrust. Want hoe moet het met het zorgpersoneel? Kunnen ze het wel aan? En hoe lang houden de ministers het uit? Het is toch ook geen wonder dat ze omvallen, met zo weinig rust? En de asielzoekers? De oudjes die de vaak al zo spaarzame knuffels, nu helemáál moeten ontberen? En wat te denken van het aantal doden dat maar blíjft stijgen in Italië? Ondernemers die met de handen in hun haar zitten? De ernst van de situatie begint verder door te dringen en er ontwikkelt zich een knoop in mijn maag. Ik voel me machteloos. Hoe moet ik hiermee omgaan?

Control freak out of control.

Maar tegelijkertijd moet ik denken aan Stephen Covey, auteur van ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’, leiderschap over de meest lastig te managen persoon op aarde, namelijk jezelf.

Stephen maakt onderscheid tussen de ‘cirkel van betrokkenheid’ en ‘cirkel van invloed’. De eerste cirkel gaat over alles om ons heen waarbij we ons betrokken voelen. In dit geval het virus dat ons land binnensluipt, de overwegingen van de overheid, alle risicogroepen en de nabestaanden van slachtoffers, maar ook alles rondom je gezin. Veel van de dingen uit de cirkel van betrokkenheid zijn echter dingen en omstandigheden waarop je geen invloed hebt. Daarom adviseert Covey om je niet te richten op die cirkel, maar juist op de cirkel van invloed; oftewel alleen die dingen waarop je wél invloed hebt.

Ik breng mijn onrust bij God, bid voor de situatie en voor de risicogroepen. De control freak in mezelf komt weer tot leven en ik krap mezelf achter de oren: Waarop heb ik dan wél invloed?

Ik besluit om dichtbij God te blijven voor vrede in mijn hart, mijn crisisplan te handhaven voor vrede in mijn huis én om oma ruim te voorzien in telefonische knuffels. En die goede kennis die net een paar weken geleden een restaurant had geopend? Daarvan koop ik vandáág nog vouchers voor een heerlijk maal voor als de crisis is overgewaaid.

Doe je mee?

Nelleke de Wit (39) is getrouwd met Marco (38) en moeder van Thomas (9) en Eva (6). In het dagelijkse leven is ze ondernemer, auteur en trainer bij Powervrouwen en TotalBalance. Persoonlijke ontwikkeling en levenskunst hebben haar hart en in haar dagboek beschrijft ze hoe ze de crisis rondom het Coronavirus beleeft nu ze noodgedwongen thuiszit met haar man en kinderen

Dagelijks het dagboekfragment ontvangen? Tijdens werkdagen ontvang je het fragment in je mailbox. Meld je hier aan. Alle dagboekfragmenten lezen? Kijk dan eens hier!


Coronadagboek
- Coronadagboek vrijdag 27 maart: Gaan met die banaan
- Coronadagboek 20 april: Een hele generatie weggevaagd
- Coronadagboek donderdag 2 april: Vive la vie!
- Coronadagboek dinsdag 7 april: Het wordt iets té gezellig hier
- Coronadagboek donderdag 26 maart: Schop onder mijn kont
Meer over Coronadagboek »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen