Theo de Koning
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 maart 2020 door Nienke Alblas

Theo de Koning over het coronavirus: "Het lijkt wel alsof er door God op een resetknop is gedrukt"

Predikant Theo de Koning spreekt is een bemoedigingsvideo over de andere kant van het coronavirus. "Onze afgod van controle gaat eraan." De Koning spreekt over het vertrouwen in God in deze chaotische tijd. "Als God zo'n liefdevolle vader is, durf je hem dan de controle te geven en hem de vertrouwen."

"Het lijkt wel alsof er op een grote reset-knop is gedrukt", begint de Koning zijn boodschap. "Er is wel angst voor de gevolgen van het coronavirus, maar we hebben geen stress meer door alle dingen die achter elkaar moeten gebeuren. De hele maatschappij staat even stil." Volgens de voorganger is het misschien zo erg nog niet dat mensen en de natuur tot rust komen. Door de coronamaatregelen is er minder vervuiling en lijkt de natuur zich te herstellen.

Toch stellen mensen zich ook veel vragen in deze tijd. "Ik heb mezelf zo vaak afgevraagd de afgelopen dagen wat er ons nu eigenlijk overkomt en waarom het coronavirus er is. Ik hoor mensen om mij heen zich afvragen of het een oordeel is van God. Daar kom ik maar moeilijk uit. Ik wil dan graag zeggen dat God niet zo is. In het Nieuwe Testament spreken we toch over een God van liefde? Een God die door Jezus laat zien hoe geweldig veel genade Hij heeft?" Toch wil de Koning voorzichtig zijn met deze uitspraak."Ik neig ook om te zeggen dat God dingen toe kan laten en een doel met dingen kan hebben. We leven in een gebroken wereld en we zijn als mensen onder de paraplu van de zegen vandaan gegaan. Dan krijg je dit misschien wel."

"God is een liefdevolle vader waar je bij op schoot mag zitten. Maar we lezen ook in het Nieuwe Testament dat God zijn kinderen liefdevol kastijdt. Dit doet Hij niet om te straffen, maar omdat Hij van ons houdt. Wat we zien is dat onze afgod van controle aan gruzelementen gaat. Als God dan een liefdevolle God is, wat ik nog steeds geloof, dan weet je dat je juist nu op hem mag vertrouwen." Hij moedigt mensen aan God te vertrouwen en te blijven geloven dat hij goed en liefdevol is.

"God is een vader en als je in Jezus gelooft dan is Hij ook jouw vader. Dan zegt Hij tegen jou: 'Je bent mijn geliefde zoon' en 'je bent mijn geliefde dochter'. Het is niet de wil van God dat corona ons overkomt. In ieder geval niet op de manier dat God daarmee ons naar beneden zou willen halen of zou willen vernietigen. Zo is God niet. Hij doet niet aan willekeur. Dan zou het zo zijn dat God ons verzoekt." De Koning legt uit dat verzoeking zich richt op het naar beneden halen van iemand. Beproeving daarentegen is een test van vertrouwen en is opbouwend. De brief van Jakobus legt ons uit dat we door onze begeertes worden verzocht tot verkeerde dingen, maar nooit door God. We worden door onszelf en door de Duivel verzocht. Wanneer we op verzoeking ingaan dan leidt dit tot zonde. 

"God wil ons niet verzoeken. Hij wil niet dat wij zondigen. Hij wil ons niet kapot maken. Hij stuurt geen dingen op ons af om te kijken of we het wel aankunnen. God drukt op een resetknop en zegt: 'Begin opnieuw en kom terug naar mij. Want daar moet je vertrouwen liggen, want uiteindelijk ben Ik de enige die alles onder controle heeft.' Daar mag je je rust in vinden in de komende tijd."

Bekijk de hele bemoediging in de onderstaande video.


Corona
- Geloof en wetenschap combineren is voor deze christelijke topwetenschapper geen probleem
- Meer dan vijftig gemeenteleden besmet met corona na heropening kerk
- Vijf redenen waarom christenen niet in actie komen tegen coronamaatregelen (ten onrechte)
- "Mark Rutte begrijpt niet dat aanbidding meer is dan liedjes zingen"
- Coronamaatregelen leggen verschrompeld kerkbesef bloot
Meer over Corona »

Reacties

W
Is God werkelijk een andere God in het N.T. dan de God van het O.T. ? Is God veranderd? Hoeveel genade heeft hij getoond aan zijn volk Israel, hoevaak heeft Hij niet gesmeekt om zich te bekeren van hun zonden? Het hele offersysteem was genade en liefde. Hebben we een gespleten God? Hoeveel liefde laat God niet zien vanaf het moment dat de ' mens' in zonde valt? Hij blijft altijd dezelfde liefhebbende God!!!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.