lubach
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 maart 2020 door Patrick Simons

Arjen Lubach vraagt zich af hoe het zit met God en de coronacris, christenen reageren

Caberatier en tv-presentator Arjen Lubach maakt er inmiddels een gewoonte van om gelovigen via social media te provoceren. Ook nu in de coronacrisis is het weer raak. Hij vroeg zich op Twitter hardop af hoe dat nu precies zit met God en corona. Daarbij tagde hij Gert-Jan Segers en Tijs van den Brink.

Lubach plaatste een poll op twitter met de vraag waarom God dit nu eigenlijk doet. Daarbij waren er vier antwoordmogelijkheden: grapje, foutje, test, straf. Er werd op Twitter vervolgens volop gereageerd. Deze opmerkingen liepen zeer uiteen. Sommigen kunnen de grap waarderen. Er zijn echter ook veel christenen en niet-christenen die het onnodig vinden. Lubach, die zich graag een afvallige noemt, stelt zelf dat hij dit zich serieus afvraagt en dat hij op dergelijke vragen nog nooit een bevredigend antwoord heeft gekregen.

Tijs van den Brink reageerde middels een column in EO Visie. Hij haalde daarbij ook André Krauwel aan, een universitair docent die ook al uithaalde naar religie. Van den Brink schrijft vervolgens over het Tweede Kamerdebat van afgelopen woensdag over corona en zag dat zowel Jesse Klaver als Geert Wilders het over bidden hadden. ‘U zult mij niet het euvel duiden dat ik me even meer thuis voel bij Klaver en Wilders dan bij Lubach en Krouwel. En bij al die andere duizenden mensen die deze dagen bidden’, schrijft Van den Brink. Segers reageerde niet, maar deelde wel de column van Van den Brink.

Tussen de honderden antwoorden van christenen op Twitter, waarbij sommigen boos en anderen teleurgesteld reageerden, viel de reactie van Stefan Paas ons het meeste op. De voormalig theoloog des vaderlands reageerde gevat op de vraag van Lubach met een verwijzing naar een Bijbeltekst. ‘Deuteronomium 14:18, tot uw dienst’, reageert Paas kort. In dit Bijbelgedeelte zijn de voedselwetten die God aan het volk Israël geeft te lezen. In het bewuste vers staat dat de vleermuis niet gegeten mag worden. Het virus komt naar alle waarschijnlijkheid namelijk van vleermuizen vandaan.

Daar moet echter wel direct bij gezegd worden dat het niet waarschijnlijk is dat het ook echt komt doordat mensen vleermuizen gegeten hebben. Hoewel deze dieren wel degelijk gegeten worden in China, waren ze niet te krijgen op de inmiddels beruchte markt in Wuhan waar het virus vandaan komt. De meest logische verklaring op dit moment lijkt te zijn dat vleermuizen het virus op een ander dier hebben overgebracht en dat dit dier door mensen is gegeten. 


Corona
- Kerk Sliedrecht volgt advies overheid en vervroegt avonddiensten
- Worden christenen in Australië slachtoffer van een controlemaatschappij?
- Controlemaatschappij? Coronachaos bewijst ongelijk van complotdenkers
- CU-Kamerlid over afname effectiviteit vaccins: "Ook gevaccineerden hebben een verantwoordelijkheid"
- Goed idee om ongevaccineerden buiten te sluiten met 2G-beleid? Stefan Paas antwoordt
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het blijft me verbazen dat mensen God wel verantwoordelijk willen stellen voor zaken die hen niet bevallen en tegelijk God niet verantwoordelijk willen stellen voor het vele vele goede.
D
"O, God, breng deze Arjen Lubach tot bekering. Laat hem terugkeren tot U en bekennen dat U er bent. Laat hem stoppen met zijn dwaze gedoe. Amen."
A
Het menselijk verstand zit Gods Geest vaak hopeloos in de weg. - PS
Toon meer reacties (5)